Faktaboks for Marts
Nedbør mm 46
Nedbørsdage 10
Dagtemperatur 4,9
Middeltemperatur 2,1
Nattetemperatur -0,8
Solskindstimer 110

I marts måned kan foråret rigtigt begynde at kigge frem af og til, og det er rigtigt svært at vente med at komme godt i gang med haven. Det er dog ikke til at så ret meget ude, men inde i vinduerne kan en masse forskellige frø begynde at spire.

I starten af marts måned er det ved at være sidste udkald for at forspire knoldselleri, som skal have en lang vækstsæson for at give en god høst. Derfor er det vigtigt at komme i gang med at forspire knoldselleri så tidligt som muligt.

Krydderurter som timian, dild, oregano, persille og kørvel kan sås enten på henholdsvis friland, eller inde i løbet af marts måned.

Forspiring af grønkål kan startes i marts måned i drivhuset.

Tagetes blomsterne som kan forebygge nematoder kan sås enten inde eller i drivhuset, og dermed være klar til at plante sammen med tomatplanterne når disse plantes ud i drivhuset.

Drivhusets varme kan også udnyttes til at dyrke tidlig spinat, salat og bladbede, som vil kunne bidrage godt til en dejlig tidlig hjemmedyrket salat.

Varmen gør det også muligt at flytte porerne ud i enten drivhus eller mistbænk i løbet af marts måned.

Når de forskellige spirer er kommet i drivhuset eller mistbænken, vil der stadig være mulighed for nattefrost, men denne kan bekæmpes med et stearinlys.

Squash, græskar og pyntegræskar vil kunne forspires indenfor i slutningen af marts måned, så de bliver klar til at blive plantet ud når varmen bliver lidt mere stabil.

Det er også tid til at så tomat- og agurkefrøene, så man kan få nogle gode planter til at plante ud i drivhuset senere.

I starten af marts måned vil det være en god idé at overdække de arealer af køkkenhaven hvor kartofler og gulerødder skal være med klar plastik. Den klare plastik er med til at varme jorden op, og dermed hurtigere vil give et resultat ved lægning og såning.

Det er et godt tidspunkt at omlægge bede i de frostfrie dage i marts måned. Derudover er det nu at der skal fordeles møg i køkkenhaven, hvis det ikke er blevet gjort endnu.

I slutningen af måneden vil det være muligt at plante georginer i potter. Det er meget vigtigt at potterne kommer til at stå frostfrit, da selv den mindste frost vil kunne ødelægge georgineknoldene.

Det er også i slutningen af marts at man gør klar til bladsellerien. Dette gøres ved at grave render til at plante bladsellerien i. Renden skal være et spadestiks dybde, og i bunden lægges et godt lag hestemøg eller andet staldgødning. En lille smule af det opgravede jord blandes let med gødningen, og renden skal nu have lov til at hvile indtil juni måned hvor blegsellerien skal plantes ud.