Hvad kan komposteres

Alt hvad der har været levende kan blive til kompost, og der er mange ting som normalt bliver smidt i skraldespanden eller kørt til renovation som sagtens vil kunne blive i haven, og være med til at forbedre jorden og give planter bedre betingelser. Det er ikke besværligt at kompostere, og selv om man er begynder er det bare med at få startet kompostbunken op.

Jeg har været så heldig at få lidt hønsemøg til min kompostbunke. Hønsemøg er noget af det mest næringsrige der kan tilføjes en kompostbunke, og det er derfor med til at give en mere næringsholdig kompost som kan bruges i køkkenhaven næste år.

For nogle år siden blev meget af vores ligusterhæk savet ned til 20-30 cm. højde, da hækken var blevet ødelagt af mange buske og træer som var vokset ind i hækken, og som var blevet fjernet. Hækken er nu ved at være vokset op i den højde som den skal være, men den skyder helt vildt i alle mulige retninger.

Jeg har to rum i min kompostbeholder. Det ene rum var helt fyldt tidligt i år, så det har fået lov til at stå og kompostere. Det andet har jeg langsomt fyldt i løbet af året, og det er nu fyldt op. Dermed passede det godt med at jeg var ved at vinterklargøre køkkenhaven, så jeg kunne tømme det rum som har komposteret det meste af året.

Det ene rum i min kompostbeholder er ved at være fyldt op, og jeg har set et sted at komposteringen vil gå hurtigere hvis bunken dækkes over af en presenning. Derfor har jeg prøvet at lægge en presenning over de fyldte rum i komposten. Den første måneds tid virker det ikke til at det har givet en markant kompost forbedring, men dette kan også skyldes vejret.