Er du ved at lave om i haven? Er du ved at lægge en ny sti omkring huset? Uanset hvilket projekt du måtte være i gang med, vil du med al sandsynlighed komme til at skulle benytte nogle belægningssten. Når du er på jagt efter billige udendørs fliser, er der meget at være opmærksom på, således du finder de rette sten. Dog er det også vigtigt, at de lægges på det rigtige underlag med det helt rigtige forarbejde. For at få en flot terrasse er det vigtigt, at fliserne lægges korrekt. Her kan du vælge både at lægge i mønstre, eller med lige linjer. Alt sammen kan dog være udfordrende at have styr på uden et forudgående kendskab til anlægningsarbejde. I dette indlæg får du alt den viden, du end måtte have behov for, hvis du står klar til at skulle lave en ny terrasse.

Fliser skal passe til helheden på terrassen

Udvælgelsen af billige udendørs fliser skal naturligvis gøres med omhu, således du får det bedst mulige resultat. Udseendet på fliserne betyder nemlig rigtig meget for terrassens samlede udseende, hvilken naturligvis skal stemme overens med det udseende, boligen har. Har du et meget nyt hus med nye og moderne mursten, kan det også være en fordel at vælge nogle stilrene og klassiske fliser, der komplementerer murstenene og soklen på boligen. Er boligen af lidt ældre karakter, eller er det en ny bolig, hvor der er holdt fast i det traditionelle udseende, kan du sagtens vælge nogle tilsvarende billige udendørs fliser til din terrasse. 

Der findes også typer af udendørs fliser, der er i stand til at komplementere boliger af nyere eller ældre udseende, hvilket er gældende for eksempelvis herregårdssten. Disse kommer i høj grad til at komplementere boligens udseende, fordi der er tale om en så alsidig sten. Derfor har husets udseende en forholdsvis stor betydning for, hvordan de sten, der skal lægges på terrassen, skal se ud, da det er vigtigt, at disse passer sammen. 

Udover dette kan det være en stor fordel at matche udendørs fliser med belægningsstenene fra en eventuel indkørsel eller et andet område med belægningssten på grunden. Det giver et langt bedre helhedsindtryk af en bolig, når alle de tilhørende belægningssten matcher hinanden. Derudover kan det også være en ekstra detalje at lade fliserne matche med dit drivhus, bede, trapper, hegn, stakit eller lignende, der end måtte være på grunden. Det skal her nævnes, at det er muligt at finde billige udendørs fliser af en særdeles god kvalitet, så du kan få lagt en ny terrasse til billige penge. 

Overvej mønstre på terrassen – det giver en anden dimension

Når stenene så skal lægges, er det værd at overveje, om der skal laves et mønster gennemgående i belægningen. Det er i høj grad smag og behag, og du bør vælge det udelukkende i forhold til ønsker og behov. Nogle kan godt lide, hvis fliserne lægges på traditionel vis uden mønstre, mens andre gerne ser, at fliserne lægges på en mere speciel måde, så de danner nogle mønstre. Her kan der med fordel også kombineres en smule med farverne, hvilket kan give en ekstra dimension på terrassen. Det skal tilpasse netop dine behov, og uanset om du vælger at lægge stenene selv eller med hjælp fra professionelle, vil du altid få dine krav og ønsker opfyldt. 

Hvorvidt det er muligt at danne forskellige mønstre og former på terrassen afhænger også af terrassens udformning og størrelse. Men med fliseskærere, fliser i forskellige former osv. er det blevet muligt at danne vidt forskellige mønstre på selv meget små terrasser. Det kan også være, at du har en gangsti rundt om huset, som du ønsker, skal følge det samme mønster som den resterende del af terrassen. I så fald er det vigtigt at tilpasse et mønster, som er mulig at lave på den givne gangsti. Selvfølgelig er det også en mulighed at lave et mønster på terrassen for så at gå over i de lige linjer på gangstien. Denne kombination vil i høj grad give noget til terrassens udtryk. 

Billige udendørs fliser kan benyttes til andet end terrasse

Sådanne billige udendørs fliser kan naturligvis benyttes til andet end kun terrasse, hvorfor du lige så godt kan indkøbe et større parti, hvis du har fundet et godt tilbud. Eksempelvis kan du vælge at anlægge en bålplads i haven, hvilket med fordel også kan gøres med belægningssten. Billige udendørs fliser til terrasse kan også benyttes til gangsti gennem haven, gennem køkkenhaven, ud til drivhuset eller lignende. Det er muligt, at gangstier, bålplads og lignende ikke stiller højere krav til selve belægningsstenene, end en terrasse gør. Derfor har du muligheden for at være meget alsidig, når du først er kommet i gang med at forny terrassen. 

Hvis du i takt med at lave ny terrasse også skal have lavet en ny indkørsel, er det dog vigtigt at være opmærksom på, at en indkørsel sætter højere krav til belægningssten sammenlignet med en terrasse. Det er gældende, fordi sten i en indkørsel skal kunne klare langt mere tryk, end det er gældende på en terrasse. Derfor kan det være en fordel at undersøge, om de billige udendørs fliser, du ønsker at anskaffe dig til terrassen også kan benyttes i en indkørsel. Mange af de nyere fliser vil være i stand til at kunne blive benyttet i en indkørsel grundet, at de er så robuste. I forlængelse af dette skal det også nævnes, at fliser, der normalt benyttes i en indkørsel, også er særdeles stilfulde og flotte. Det er uanset, om du er til den aflange flise eller den kvadratiske. Der findes så mange fliser til de forskellige formål, og du kan naturligvis også kombinere dem, såfremt der måtte være behov for dette. 

Hvis du har en have med højdeforskelle, kan det også være en fordel at få anlagt en terrasse i forbindelse med terrassen. Dette er ikke nødvendigvis noget, der kræver, at du vælger nogle specielle fliser. Det er faktisk muligt at benytte de samme billige udendørs fliser til opbygningen af en sådan trappe. Dette er særdeles stilfuldt og ses i flere og flere haver. Der behøver ikke at være tale om en stigning på flere meter, da det også kan se ganske stilfuldt ud med en trappe på blot 3-4 trin. Her kan du også vælge at lægge fliserne på en skråning, hvilket sætter lidt højere krav til anlæggeren af fliserne.

Anlæg også bede i haven med fliser

Det er også muligt at benytte billige udendørs fliser til at anlægge eksempelvis et højbed i haven. Det er også noget, der er blevet ganske populært rundt i de danske haver. Her kan du plante krydderurter, jordbær, blomster eller lignende – alt du end måtte ønske. Et højbed er i høj grad noget, der kan give liv til haven, hvilket også er gældende for den lille have. Et højbed kan godt anlægges med almindelige udendørs fliser, men det er dog krævet, at disse er forholdsvis tykke. Her kan du eksempelvis bruge et overskud fra kantsten til indkørslen eller terrassen. Der findes dog også terrassesten, der kan give et flot højbed. Det er også muligt blot at lave en ring af fliser i 3-4 rækker for at have et bed inde i midten. Her kan du også få lit liv i form af beplantning ud over græs ind i haven.

God forberedelse giver et godt resultat

Når du skal lægge de valgte belægningssten, er det vigtigt, at du har forberedt underlaget godt og sørget for, at belægningsgruset er godt komprimeret med en god pladevibrator. Det sørger for, at fliserne ikke synker ned. Herudover er det vigtigt at få lavet en god hældning, så regnvand ledes væk fra terrassen og ikke samler sig. Får vandet lov til at samle sig, risikeres det, at fliserne begynder at synke. Det medfører, at mere vand vil samle sig, hvilket yderligere medfører, at fliserne vil synke dybere. Dernæst er det vigtigt at få rettet det øverste belægningsgrus af, så det er helt lige. Når det er helt lige, er det muligt at lægge belægningsstenene lige ovenpå. Det giver det langt flotteste og mest holdbare resultat.

Vær på vagt over for tilbud – der kan være mange penge at spare

Hvis du er på jagt efter billige udendørs fliser, kan det være en fordel at være opmærksom online på forskellige forhandleres hjemmesider. Oftest kommer der nogle særdeles gode tilbud, som kan give dig en god portion billige udendørs fliser, som du kan benytte til terrasse, indkørsel, bede, trapper, gangstier eller lignende ved boliggrunden. Det kan især være en fordel at gå på jagt efter gode tilbud, hvis du alligevel ikke er sikker på, hvilke fliser du ønsker til terrassen. Der vil nemlig være et stort udvalg blandt tilbuddene, og på den måde kan du spare mange penge på terrassen. Så hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan det være en fordel at være vågen hos de forskellige forhandlere. Herved kan du være heldig at få særdeles billige udendørs fliser, så du kan få anlagt drømmeterrassen.