Faktaboks for Juni |
|
Nedbør mm | 55 |
Nedbørsdage | 9 |
Dagtemperatur | 18,7 |
Middeltemperatur | 14,3 |
Nattetemperatur | 9,9 |
Solskindstimer | 209 |
Juni måned er den første sommermåned på året, og det er nu at man begynder at få glæde af de foregående måneders arbejde i form af høst af forskellige afgrøder. Det betyder dog ikke at arbejdet er overstået, for der er stadig masser af ting der skal gøres for at få et vellykket haveår.
Agurkeplanter plantes ud i drivhuset hvor temperaturen nu er ved at være så høj og stabil at planterne kan udvikle sig til store og gode agurkeplanter.
De tidligste kartofler kan blive klar til høst i løbet af juni måned. Den dag hvor de første kartofler bliver gravet op, er den dag der bliver set frem til med størst længsel i begynderhaven.
Bladselleri plantes ud i de render der blev klargjort i marts måned. Salat eller andre hurtigvoksende afgrøder kan sås på de jordhøje som er mellem renderne til bladselleri.
Har man ikke fået plantet knoldsellerien ud i maj måned, skal den plantes ud i starten af måneden. Knoldsellerien skal gødes i løbet af juni måned, og gerne med stalddyrsgødning.
De forspirede pralbønner plantes kan også plantes ud i køkkenhaven i juni måned. Plant dem gerne rundt om et espalier som de kan klatre op ad.
I takt med at de forskellige grønsager bliver høstet er det en god idé at så salat, radiser og salatløg i mindre mængder til senere høst, eller at så grøngødningsplanter. Hvis der sås efterafgrøder, er det en god idé at udbrede lidt kompost inden der sås.
Temperaturen er ved at være høj nok til at frilandstomater kan plantes ud i køkkenhaven.
Julesalaten og kinakål kan sås i juni, så den bliver klar til sen høst.
De forspirede majs skal plantes ud nu, så deres rødder kan få godt fat og producere store planter.
For at forhindre at ukrudtet begynder at overtage haven, kan det være en god idé at plante så tæt som muligt, og hvor det ikke er helt muligt at plante så tæt at jorden er helt dækket, kan man dække jorden med græsafklip eller hækafklip, som udover at holde ukrudtet væk, også er med til at gøde jorden, så planterne omkring får mere næring.
Varmen i juni måned gør at der skal vandes godt i de tørre perioder. Det er en rigtig god idé at have regnvandstønder som kan bruges til vanding af haven. Det sparer både penge til vandregningen, men det sparer også miljøet for ekstraarbejde.
De små kålplanter er et hit hos mange fugle og kålorm. Det er derfor en god idé at beskytte kålplanterne mod fuglene. Det er svært at beskytte mod kålorm, men man kan forsøge ved at plante isop tæt på kålen. Det er en god ide at tjekke kålbladene hver anden til tredje dag for æg og larver.
Rabarberne har man kunnet høste i noget tid nu, og de kan høstes frem til sankt hans. Herefter skal planten have lov til at vokse uden at blive forstyrret, så den kan blive klar til vinteren og blive endnu større året efter.
Gulerodsfluen er aktiv i juni måned, og gulerodsfluens larver kan skade gulerødderne meget. Det er derfor en god idé at beskytte gulerødderne ekstra godt mod gulerodsfluen i juni måned. Hvis gulerødderne ikke er under et dække, kan det hjælpe at sætte en lav barriere rundt om gulerødderne. Gulerodsfluen flyver nemlig lige over jorden, og derfor vil en lav barriere kunne afhjælpe meget.
Asparges kan ligesom rabarber høstes frem til sankt hans. Høst kun de planter som er på tykkelse med en lillefinger eller tykkere.
Stikkelsbærrene kan udtyndes i juni måned, så de tilbageblivende bær får ekstra mulighed for at vokse rigtigt store. De bær som plukkes kan bruges som henkogte stikkelsbær, stikkelsbærsyltetøj eller stikkelsbær gele.
Planterne i væksthuset har godt af en høj luftfugtighed, så derfor er det en god idé at holde luftfugtigheden høj. Det kan gøres ved at lukke vinduer og døre i en kortere periode, og overbruse væksthuset med vand.
Lav skygge i drivhuset med skyggepasta eller gardiner, og sørg for at der er en så ens temperatur som muligt. Det er en god idé med automatiske vinduer, og når der er varmt, skal døren også åbnes.
Fortsæt med at nippe tomatplanternes sideskud, så planterne kan komme til at sætte blomster og dermed tomater.
Potter og krukker udtørrer hurtigt og skal derfor vandes regelmæssigt. Sørg for ikke at vande direkte på planterne i solskinsvejr, da vandråberne vil gøre at solen brænder blade og blomster.
De visne rhododendronblomster fjernes forsigtigt, så planten ikke bruger tid og kræfter på at sætte frø, men vær forsigtig, da de nye skud er lige under den visne blomst.