Faktaboks for Maj
Nedbør mm 48
Nedbørsdage 8
Dagtemperatur 15
Middeltemperatur 10,8
Nattetemperatur 6,5
Solskindstimer 209

I maj måned begynder varmen for alvor at komme til de danske haver, og det gør at der bliver meget arbejde i haven. Det er nu der for alvor skal arbejdes i køkkenhaven for at få et rigtigt godt resultat.

Der kan dog stadig komme nattefrost i starten af maj, så hvis man har plantet græskar og squash ud, skal de beskyttes når vejrmeldingen lyder på kolde nætter. Er Græskar og squash endnu ikke sået eller plantet ud i køkkenhaven, er det i starten af maj måned at det skal klares.

Varmen og den til tider tilhørende tørke, gør at ukrudtet har gode betingelser i haven, og derfor skyder ukrudtet meget. Det er derfor en god idé at tage det i opløbet, så det ikke bliver en næsten uoverskuelig opgave at få luget.

Dahlia blomsterne kan begynde at blomstre i maj måned, men de kan ikke tåle frosten, så pas på dem på dage hvor der er sandsynlighed for nattefrost. Når dahlia blomsterne begynder at visne, skal de klippes af, og så vil planten forsætte med at sætte mange nye blomster.

Hækplanterne kan klippes i maj måned, og hækaffaldet kan bruges i komposten, eller som jorddække i køkkenhaven.

Hvis man året forinden har startet på formeret planter med aflægningsmetoden, vil disse planter have store nok rødder til at de kan graves op og pottes, eller plantes ud på deres blivende sted. Varmen gør dog at planterne skal vandes godt.

Børn vil meget gerne være med til havearbejdet hvis de får lov. Husk derfor at inddrage børnene i arbejdet.

Peberplanterne begynder at sætte blomster, men de første skal nippes af, så der kan komme mange blomster på planten, og dermed mange flere peberfrugter.

Frugtbuske som ribs og solbær kan stiklingeformeres i maj måned.

Sidst på måneden kan kirsebærrene begynde at komme til syne på træerne.

Syrenen springer også ud i maj måned, og selvom glæden er kort, er den meget stor når de flotte syrenblomster kommer til syne.

Har man forspiret planten Isop, kan denne plantes ud i slutningen af maj. Isopen kan placeres i krydderurtebedet, eller hvor man gerne vil holde kålorm og snegle væk.

De forspirede knoldselleri er nu ved at være store nok til at de kan plantes ud i køkkenhaven.

Ærteplanterne begynder at være så store så værnet mod duerne kan fjernes.

Drivhuset gøres klar til tomater, agurker og hvad der ellers skal plantes i drivhuset. Kapilærkasserne kan derfor i maj måned flytte ind i drivhuset. Tomatplanterne kan flytte ind i løbet af maj måned, mens agurkerne gerne må vente til juni. De krydderurter som har spiret inde i drivhuset skal derfor også flyttes ud, og temperaturen vil i løbet af maj måned blive høj nok til at dette også sagtens kan lade sig gøre. Når tomatplanterne begynder at vokse, vil der komme sideskud på planterne. Disse skal nippes af, så planterne ikke bliver for vildtvoksende og dermed ikke bruger nok energi på blomster og tomater.

Tagetes, kornblomst og andre blomster som har forspiret inde i drivhuset skal ligesom krydderurterne plantes ud i haven.