Faktaboks for Oktober
Nedbør mm 76
Nedbørsdage 11
Dagtemperatur 12,1
Middeltemperatur 9,1
Nattetemperatur 6,1
Solskindstimer 87

Haven begynder så småt at gå i vinterhi i løbet af oktober måned. Men der er stadig rigelig med gøremål i haven.

Hvidløgene skal sættes i jorden midt i oktober, så de når at etablere sig inden frosten begynder at sætte ind.

Det er tid til at indsamle de nedfaldne blade, og evt. samle dem i en bladkompost. Efter ca. 2 år vil bladene være formuldet og være omsat til rigtig god så og priklejord.

Hvis man ikke har fået høstet alle jordskokker, klippes de resterende tilbage, og de vil skyde igen næste år, hvor de igen vil producere nye knolde.

Træagtige stiklinger kan laves udendørs nu. Klip grenene af de planter som ønskes formeret, og lav en smal rende ved at stikke spaden i jorden og skub den forsigtigt frem og tilbage. Sæt nu de afklippede grene i ned i renden, og tryk forsigtigt jorden fast omkring dem.

Blomstrende grøngødningsplanter hakkes ned inden de begynder at sætte frø. Fordel den nedbrudte kompost fra kompostbeholderen, over grøngødningen eller i tomme bede som jorddækning.

De stedsegrønne buske kan flyttes i løbet af oktober måned, og vil pga. den lave temperatur og den høje nedbørsmængde ikke skulle vandes ret meget.
Basilikum kan ikke tåle kulden, så hvis den ikke allerede er taget ind, skal den ind nu.

Fortsæt med at plukke æbler og pærer i takt med at de bliver modne, og opbevar kun de sunde frugter.

Klip de gamle blade af jordbærerne, så der bliver plads og lys til de nye. Afklipningen af bladene kan gøres med en plæneklipper, hvis man ikke vil bruge den noget mere langsommelige saks.

Ryd op i drivhuset. Sørg for at alle nedfaldne blade og planterester fjernes fra drivhuset for at mindske muligheden for overvintrende sygdomme og skadedyr.

Skal der plantes træer eller buske i haven i løbet af november måned, er det en rigtig god idé at forberede jorden til dette. Er det på jord som ikke normalt er blevet dyrket, vil det give et meget bedre resultat, hvis jorden graves efter højbedmetoden, og der bliver tilført godt med organisk gødning.

Pluk du gullige blade af kålen, og smid dem i komposten. De gule blade kan ikke bruges i madlavningen, og vil tiltrække plantesygdomme.

Pralbønnerne kan stadig høstes i oktober måned, og opbevares i fryseren. Klip planterne ned, men lad rødderne blive i jorden. Rødder fra bælgplanter opsamler næring i små knolde, og når planterne bliver klippet ned, vil disse næringsstoffer langsomt blive frigivet til næste års produktion af grønsager.

De stedsegrønne hække kan godt være vokset så meget siden sidst de blev klippet, så de trænger til en ny tur. Det er derfor tid til at klippe dem inden det bliver vinter, og i oktober er de ved at være færdige med at vokse.

Rodafgrøder som gulerødder og rødbeder tages op og opbevares et kølig men frostfrit sted i fugtigt sand. Hvis det kan undgås er det bedst at rødderne ikke rører hinanden.

Klip georginerne ned, og grav knoldene op til vinteropbevaring. Georgineknolde tåler ikke frost, og skal derfor opbevares frostfrit. Jorden børstes forsigtigt af knoldene så de ikke tager skade.

Fra slutningen af oktober skal tulipanløgene i jorden. Løgene skal ca. 3 gange løgets højde ned i jorden, så hvis løget er 5 cm. højt, skal bunden af løget være ca. 15 cm nede i jorden.

Giv græsplænen en kærlig behandling med udluftning, eftersåning og en god gang topdress, så den får det næring som den har brug for til næste år.