De første hvidløg er høstetNu er de første hvidløg blevet høstet. Jeg gravede 3 dejlige hvidløg op, og spiste det ene med det samme. Hvidløgene er ikke så store som dem jeg plejer at købe i supermarkederne, men det vidste jeg også godt da jeg satte dem.

Hvidløg der er gået i stok er en delikatesseJeg opdagede at mine hvidløg var gået i stok, og begyndte straks at tænke på hvad det nu var jeg havde læst og hørt at man skulle gøre. Jeg var ikke helt sikker, og derfor gav jeg mig til at søge på emnet.

Hurtigt fandt jeg frem til at hvidløg der er gået i stok ikke er noget man skal være ked af. Den øverste del af hvidløget kan trækkes op, og bliver flere steder anset som en delikatesse.

Så i dag gik jeg i haven for at trække toppen af mine hvidløgsplanter, så der kunne blive til lidt aftensmad. På billedet har jeg trukket stokken af den forreste hvidløgsplante, og man kan se et lille hul i toppen af hvidløgsplanten. Resten af hvidløgsplanterne fik også trukket stokken op, så der kunne blive til en god wok med en blanding af kødstrimler, hvidløgsstok, snackpeber fra eget drivhus, bladbeder og nye kartofler fra køkkenhaven.

Bladbeder fra køkkenhaven og snackpeber fra drivhusetHvis man ikke trækker hvidløget stok op inden den bliver alt for tyk, bliver man nødt til at skære eller klippe stokken af hvidløgene, og det gør at stykket med den bedste smag forbliver i hvidløgsplanten. Derfor er det klart at foretrække at man trækker stokken op tidligt, så man får hele stokken med, og dermed masser af smag.

Lige omkring hvor knoppen er, og hvidløgets blomst vil komme, skal stokken skæres af inden den bruges i madlavningen. Det øverste stykke er nemlig ikke ret godt.

Udover at man får mere smag ved at trække hvidløgets stok op tidligt, får man også den bonus at hvidløget vokser videre nede i jorden. Ved at trække hvidløgets stok op får man nemlig stoppet planten med at bruge energien på at danne blomsten, og i stedet kan alt energi i hvidløgsplanten bruges på at lave større hvidløg.

Blå congo kartofler klar til at blive kogtI går høstede vi den første 20 liter spand med blå congo kartofler, og der var rigeligt med kartofler til vores lille 3 personers familie. De blå congo kartofler var mere lilla end blå da de kom op af jorden, men efter de var kogt var den lilla farve blevet blå.

Udover de kogte kartofler fik vi også smagt nogle rå blå congo kartofler, og det var en positiv overraskelse. Jeg har aldrig været vild med rå kartofler, men de blå congo kartofler kan sagtens spises rå, og jeg er sikker på at der bliver lavet noget salat med rå blå congo kartofler i løbet af sommeren.

De blå congo kartofler har stået i spande og potter et godt stykke fra køkkenhaven, så evt. skimmel ikke ville smidte de andre kartofler.

Det er godt nok tidligt at gå i gang med planlægningen af køkkenhaven til næste sæson, men eftersom jeg regner med at ændre størstedelen af køkkenhaven, vil jeg gerne i gang med planlægningen i god tid, så det ikke pludseligt er for sent.