Det var ikke alt grøngødningen som nåede at spire frem inden kulden og mørket fik overtaget, og derfor var der noget halvtomt jord, med græsspirer og andet ukrudt i køkkenhaven. Jeg har derfor hakket jorden igennem, og har fyldt kompostjord på fra det ene rum i kompostbeholderen. Størstedelen af køkkenhaven er dog stadig fyldt af grøngødningen, og dermed er køkkenhaven ved at være vinterklar.

Hvidløgene skal i jorden ca 5 uger inden første rigtige nattefrostSå er hvidløgene kommet i jorden i køkkenhaven. Det er måske lidt for sent at de kom i jorden, og derfor har jeg overdækket hvidløgene med klar plast, som jeg forventer at lade være i 5-6 ugers tid.

I dag har jeg været i gang med at høste lidt i køkkenhaven igen. Denne gang gik det udover mine rabarber, som jeg ville bruge til lidt jordbær-rabarber marmelade. Mine jordbærplanter havde desvære ikke givet flere jordbær i år, end dem vi kunne spise når vi gik rundt i haven, så jeg måtte bruge frosne jordbær fra det lokale supermarked.

Jeg har været forbi opskrift-online.dk for at finde inspiration til jordbær-rabarber marmeladen. Jeg havde omkring 50 gram rabarber mere end der er angivet i opskriften, så jeg brugte 50 gram mindre jordbær. Jeg valgte også at knuse 5 gram stevia blade, og bruge det i stedet for 50 gram sukker. Ellers fulgte jeg opskriften og i løbet af ganske kort tid havde jeg lavet mine første glas marmelade. Opskriften gav lidt over 1 liter jordbær-rabarber marmelade.

Det er en helt fantastisk fornemmelse at lave sit eget mad, selvom jeg blev nødt til at snyde med jordbærerne i dag. Nu er der desværre ikke meget spiseligt tilbage i køkkenhaven, så jeg må efterhånden nøjes med drivhusets frugter.

Hjemmesyltede rødbederI dag har jeg været på rov i køkkenhaven, og har taget de sidste rødbeder op. Nu skulle rødbederne syltes, så der er godt med tilbehør til madlavningen de næste måneder. Da det var første gang jeg selv skulle sylte rødbeder, søgte jeg på nettet, og fandt en opskrift på hjemmesyltede rødbeder, som jeg fulgte.

Jeg tog lidt mindre sukker end angivet i opskriften, og brugte i stedet nogle knuste stevia blade som sødemiddel. Jeg havde noget tørret rosmarin fra sidste sæsons urtekrukker, som kunne bruges i følge opskriften.

Jeg regner med at rødbederne skal prøvesmages i morgen sammen med en god gang stegt flæsk, kartofler og persillesovs. Desværre er der ikke flere hjemmedyrkede kartofler tilbage, så dem skal jeg ud og have købt ind.