I december måned kommer vinteren for alvor, så hvis ikke de udendørs vandhaner er blevet tømt og isoleret, skal det gøres nu, så vandskader kan undgås.
Fuglene begynder at have svært ved at finde mad nok, så det er nu at der skal fodres, hvis man ikke tidligere er gået i gang. I begynderhaven bliver der fodret det meste af året, men mest i de kolde vintermåneder.
Inden frosten sætter ind, er det en god idé at få fordelt et lag møg, enten godt omsat stalddyrsgødning, eller også et lag frisk stalddyrsgødning, hvis ikke man har adgang til omsat. Den friske stalddyrsgødning fungerer godt som jorddække, hvor den langsomt vil kompostere og tilføre næringsstoffer til jorden. Til foråret skal jordækket fjernes igen.
Hold godt øje med hvor meget sne der er på træer og buskes grene, så de ikke knækker af sneens vægt.
Begynd at planlægge næste års have, så du kan få bestilt de rigtige frø hjem inden at de pludseligt bliver udsolgt.
Hold godt øje med frugt og grønt der er lagt til vinteropbevaring. Med det samme der konstateres råd eller andre skader, bør det beskadigede kasseres, eventuelt ved at give det til havens fugle.
Med den mindre aktivitet i haven i december måned, er der nu tid til at bygge næste års projekter. Vinteren 2011 blev bl.a. brugt til at bygge et nyt højbed til krydderurterne, og næste vinter kan evt. blive brugt på at færdiggøre den nye mistbænk. Hvis mistbænken bliver færdig inden november måned, vil den nok blive brugt som koldbænk i det første år.
Der er ikke så meget arbejde i haven i november, som i mange andre måneder, men det betyder ikke at der bare skal slappes af. Potter, krukker, haveredskaber, plantepinde og hvad der ellers er blevet brugt igennem året rengøres grundigt, så forskellige skadedyr ikke gemmer sig her, overvintrer og bliver sat ud i haven igen næste år.
Fuglenes redekasser skal ligeledes rengøres, så de er klar til at fuglene kan gemme sig her i løbet af vinteren. Jo bedre fuglene kender til redekasserne, jo større er sandsynligheden for at de vil bygge rede i dem til foråret.
De nedfaldne blade fra træerne rives sammen og puttes eventuelt i en bladkompost. Bladkompost er ikke særligt næringsrigt, og er derfor et godt materiale som så og priklejord. Bladene kan også fordeles i kompostbunken, men bladene er lang tid om at kompostere, og samles mange blade i en stor bunke, vil de komme til at falde sammen til en våd klistret masse, som ikke gavner kompostbunken.
Sarte og nyplantede planter bør beskyttes mod vind og frost. Kommer der meget sne, kan det være nødvendigt at fjerne sneen fra træer og buske, så grenene ikke ødelægges af sneens vægt.
Det er muligt at købe barrodsplanter i november måned, og det er vigtigt at plante disse så hurtigt som muligt. De barrodede planter er oftest billigere end planter i potter, men du skal være sikker på at planterne er behandlet ordentligt, så rødderne ikke er beskadiget af opgravning eller udtørring.
Har man stadig dahliaknolde i jorden, skal de graves op til vinteropbevaring, så de ikke tager skade af vinterens frost. Så længe jorden tillader det, er det også muligt at dele stauder som er blevet for store, eller som kan indgå i en byttehandel så der kan komme nye stauder ind i haven.
Tulipanløgene skal i jorden i november, så de kan blive klar til at komme op af jorden til foråret.
Det kan være en god idé at isolere krukker, da planternes rødder kan tage skade af frosten. Potterne kan isoleres med bobleplast eller hessiansække.
Æble og pæretræerne kan beskæres i november måned, så de ikke vokser sig alt for store. Det kan være svært at plukke alt frugten hvis træerne får lov til at vokse for høje, så prøv at tilpasse højden af træerne.
Haven begynder så småt at gå i vinterhi i løbet af oktober måned. Men der er stadig rigelig med gøremål i haven.
Hvidløgene skal sættes i jorden midt i oktober, så de når at etablere sig inden frosten begynder at sætte ind.
Det er tid til at indsamle de nedfaldne blade, og evt. samle dem i en bladkompost. Efter ca. 2 år vil bladene være formuldet og være omsat til rigtig god så og priklejord.
Hvis man ikke har fået høstet alle jordskokker, klippes de resterende tilbage, og de vil skyde igen næste år, hvor de igen vil producere nye knolde.
Træagtige stiklinger kan laves udendørs nu. Klip grenene af de planter som ønskes formeret, og lav en smal rende ved at stikke spaden i jorden og skub den forsigtigt frem og tilbage. Sæt nu de afklippede grene i ned i renden, og tryk forsigtigt jorden fast omkring dem.
Blomstrende grøngødningsplanter hakkes ned inden de begynder at sætte frø. Fordel den nedbrudte kompost fra kompostbeholderen, over grøngødningen eller i tomme bede som jorddækning.
De stedsegrønne buske kan flyttes i løbet af oktober måned, og vil pga. den lave temperatur og den høje nedbørsmængde ikke skulle vandes ret meget. Basilikum kan ikke tåle kulden, så hvis den ikke allerede er taget ind, skal den ind nu.
Fortsæt med at plukke æbler og pærer i takt med at de bliver modne, og opbevar kun de sunde frugter.
Klip de gamle blade af jordbærerne, så der bliver plads og lys til de nye. Afklipningen af bladene kan gøres med en plæneklipper, hvis man ikke vil bruge den noget mere langsommelige saks.
Ryd op i drivhuset. Sørg for at alle nedfaldne blade og planterester fjernes fra drivhuset for at mindske muligheden for overvintrende sygdomme og skadedyr.
Skal der plantes træer eller buske i haven i løbet af november måned, er det en rigtig god idé at forberede jorden til dette. Er det på jord som ikke normalt er blevet dyrket, vil det give et meget bedre resultat, hvis jorden graves efter højbedmetoden, og der bliver tilført godt med organisk gødning.
Pluk du gullige blade af kålen, og smid dem i komposten. De gule blade kan ikke bruges i madlavningen, og vil tiltrække plantesygdomme.
Pralbønnerne kan stadig høstes i oktober måned, og opbevares i fryseren. Klip planterne ned, men lad rødderne blive i jorden. Rødder fra bælgplanter opsamler næring i små knolde, og når planterne bliver klippet ned, vil disse næringsstoffer langsomt blive frigivet til næste års produktion af grønsager.
De stedsegrønne hække kan godt være vokset så meget siden sidst de blev klippet, så de trænger til en ny tur. Det er derfor tid til at klippe dem inden det bliver vinter, og i oktober er de ved at være færdige med at vokse.
Rodafgrøder som gulerødder og rødbeder tages op og opbevares et kølig men frostfrit sted i fugtigt sand. Hvis det kan undgås er det bedst at rødderne ikke rører hinanden.
Klip georginerne ned, og grav knoldene op til vinteropbevaring. Georgineknolde tåler ikke frost, og skal derfor opbevares frostfrit. Jorden børstes forsigtigt af knoldene så de ikke tager skade.
Fra slutningen af oktober skal tulipanløgene i jorden. Løgene skal ca. 3 gange løgets højde ned i jorden, så hvis løget er 5 cm. højt, skal bunden af løget være ca. 15 cm nede i jorden.
Giv græsplænen en kærlig behandling med udluftning, eftersåning og en god gang topdress, så den får det næring som den har brug for til næste år.
Når det bliver september, er det for alvor blevet høstmåned. September er der hvor det store vinterlager skal bjerges, for det er simpelthen umuligt at følge med i at spise alt det frugt og grønt som er klar til høst.
Temperaturen begynder at falde, og nedbøren begynder at stige, hvilket gør det ideelt til plantning af nye træer og buske. Det er dog sjældent nok at lade naturens vand være det eneste der bliver vandet med ved nyplantede træer og buske, men vand godt, så jorden ikke tørrer ud. Brug vand fra regnvandstønder, så vi sparer på drikkevandet, og dermed sparer miljøet for mange kræfter.
De stauder som er blevet for store til deres vokseplads, kan deles og flyttes til en ny plads, eller byttes til nye stauder som kan være med til at gøre haven mere mangfoldig, og dermed tiltrække flere nyttedyr som er vigtige hjælpere i haven.
Har man noget bart jord og ikke nogen grøngødningsplanter, kan man begynde at jorddække med frisk hestemøg.
Aspargesbedet vil have godt af at få tilført et lag skyllet tang, som vil være med til at gøde jorden, gøre den lidt mere salt, som asparges godt kan lide, og isolere mod vinterens kulde.
Græskar og squash er klar til at blive høstet til vinteropbevaring. Når de er høstet skal de have lov til at ligge og tørre og færdigmodnes inden de gemmes væk et mørkt og køligt sted.
Gulerødderne er ved at være klar til at blive høstet. De tages forsigtigt op og toppen skæres af, inden gulerødderne lægges i kasser med let fugtigt sand. Kasserne stilles mørkt og køligt med uden mulighed for frost, da det vil ødelægge høsten. Hvis nogle af gulerødderne beskadiges ved optagning, skal de bruges med det samme, da de ellers vil kunne ødelægge hele høsten.
Fra slutningen af september til midt oktober kan kartoflerne høstes. Det er bedst at høste kartofler på en varm og blæsende dag, da kartoflerne skal have lov til at ligge og tørre inden de gemmes væk til vinteropbevaring. I 2011 lagde vi kartoflerne til tørre på en presenning og det fungerede rigtigt godt. Det er vigtigt at tjekke om kartoflerne har taget skade af opgravningen, og de kartofler som har taget skade, skal bruges hurtigst muligt, og holdes væk fra de kartofler der ikke har taget skade.
Frugten på frugttræerne høstes i takt med at det modner, og gemmes forsigtigt væk til vinteropbevaring et mørkt og køligt sted. Det skyggepasta eller de gardiner som er blevet brugt i drivhuset for at skygge for solens brændende stråler i sommermånederne skal nu væk, så planterne i drivhuset kan få mest muligt lys.
Med den store høst, vil der også være meget grønt affald, så det er nu at komposten virkeligt kommer på arbejde. Pas på med at lægge for store mængder rent grønt affald i komposten, da det let vil komme til at klaske sammen, og alt luft vil forsvinde, hvorved komposteringsprocessen sættes i stå. Det kan være en god idé at blande papruller fra toilet- og køkkenruller i, sammen med mindre grene og kviste, og evt. lidt avispapir. Dette vil være med til at give et bedre og hurtigere komposteringsresultat.
Der er mange der vælger at holde ferie i august måned, men hvis man gerne vil have succes med haven, skal man passe på med ikke at tage fra den i for lang tid ad gangen, da meget kan ske på kort tid i sommervarmen. Hvis man skal på ferie, er det en god idé at være godt på forkant med haven, så ukrudtet er væk, de afgrøder som er klar til høst, skal høstes, så man ikke kommer hjem til en masse overmodne frugter og grønsager, og en have som er vokset vild i ukrudt.
Det kan også være en god idé at alliere sig med naboer som hjælper med at få haven vandet hvis der forbliver tørt mens man er væk.
Det er ved at være så sent på sæsonen så det er nu at grøngødningen skal afløse de høstede grønsager, hvis det skal nå at dække jorden af inden efterårets og vinterens megen nedbør kan skylde næringsstofferne ud af jorden og få den til at klaske sammen.
Man kan dog forsøge sig med evt. salat og radiser som har mulighed for at blive klar inden temperaturen falder så meget at de ikke vil vokse mere. Sørg for at grønsagerne ikke kommer til at mangle vand i varmen. De vil hurtigt kunne gå i stok og dermed bliver så godt som uspiselige, hvilket er meget ærgerligt efter det hårde slid man har været igennem frem til august.
Bladsellerien skal hyppes igen i august som det var tilfældet i juli.
Den letteste måde at holde ukrudt væk fra haven er ved at plante tæt, så der ikke er bar jord nogen steder. Det kan ikke altid lade sig gøre, og hvor det ikke kan, er det en god idé at jorddække med græs eller hækafklip.
De tidlige æbler er klar til høst, og nydes bedst med det samme de høstes. Det er let at finde ud af om æblet er moden. Hvis man med et let drej, kan løsne æblet fra træet, betyder det at æblerne er klar til at blive plukket.
Gulerodsfluen vender tilbage til haven i august måned, og derfor skal gulerødderne igen skærmes af med en lav kant, som gør at gulerodsfluen ikke kan finde frem til gulerødderne.
I august er det en god ide at tjekke kålbladene hver anden til tredje dag for æg og larver.
Bliv ved med at høste regelmæssigt og kan man ikke følge med til at bruge de ting der høstes, skal der også til at høstes til vinteropbevaring. Det kan være bønner eller ærter som skal blancheres inden de fryses ned.
Vil man have pibeløg i køkkenhaven, er det i august måned at de skal i jorden for at man kan høste dem året efter.
Har man græskar som man vil gemme til vinteropbevaring, er det en god idé at få dem hævet lidt fra jorden, så de ikke ligger på en fugtig jord, og dermed lettere går i gang med en forrådnelse.
Vil man gerne have frisk purløg om vinteren, kan man i august grave noget purløg op, og sætte det i potter som kan opbevares i drivhuset, væksthuset eller inde i køkkenet.
Persillen kan stadig sås i krydderurtebedet, så man kan få frisk persille til vinterens forbrug.
Jordbærplanternes udløbere er ved at være klar til at blive skåret fri fra moderplanten, og blive plantet om.
Den varme sommer som vi ofte har i august gør at potter og krukker kan kræve vand flere gange dagligt. Pas på med at vande på blomsterne og bladene, da vanddråberne forstærker solens stråler der derved brænder planterne.