Hvad kan komposteres
Alt hvad der har været levende kan blive til kompost, og der er mange ting som normalt bliver smidt i skraldespanden eller kørt til renovation som sagtens vil kunne blive i haven, og være med til at forbedre jorden og give planter bedre betingelser. Det er ikke besværligt at kompostere, og selv om man er begynder er det bare med at få startet kompostbunken op.
Kompostmateriale fra husholdningen
- Frugt- og grønsagsaffald
- Afføring og strøelse fra høns, kaniner, hamstre eller andre husdyr
- Bomulds-, silke- og uldtøj
- Æggeskaller
- Kaffegrums
- Støv og snavs som fejes op fra gulvet
- Papir
- Pap
- Teposer
Negle og hår afklip kan også komposteres, men jeg har ikke lyst til at kompostere det, da jeg ikke syntes at det er rigtigt at putte noget af os selv ud i den jord vi dyrker vores mad på. Det er personligt at jeg ser det som forkert, men det betyder ikke at det ikke er rigtigt hvis andre komposterer negle- og hårafklip.
Overordnet kan man sige at papir og pap kan komme i komposten, men det er ikke alt papir og pap som skal i. Af pap og papirtyper som kan bruges i komposten kan nævnes:
- Æggebakker
- Toilet- og køkkenrullerør
- Køkkenrulle og papirlommetørklæder
- Små mængder avispapir
- Printer- og genbrugspapir
Der findes også papir og pap som ikke bør komme i komposten, og det kan være:
- Juice- og mælkekartoner
- Store mængder avispapir
- Glitrende eller blankt papir
- Telefonbøger, eller andre bøger
Kompostmateriale fra haven
Alt hvad der vokser i haven vil i realiteten kunne bruges i komposten, men ved at putte ukrudt indeholdende ukrudtsfrø i komposten, risikerer man at sprede ukrudtsfrøene rundt i hele haven, så undgå ukrudtsfrø i komposten.
Hvad skal ikke komposteres
- Afføring fra mennesker, hunde og katte
- Mejeriprodukter
- Kul og briketter
- Aske fra kul briketter
- Fisk- og kødaffald
- Olie
- Fedt.
Hvordan fungerer komposten
En kompostbunke omdanner organisk materiale til humus, som havens planter rigtigt godt kan lide. For at komposten fungerer optimalt, skal der være en god blanding af vådt materiale, som grønsags- og frugtaffald, og tørt materiale som grene, kviste, pap og papir. Kompostbunken skal være lidt fugtig, men ikke drivvåd.
Masser af græsafklip vil hurtigt begynde at kompostere og danne høj varme, men det vil også hurtigt klumpe sammen, så luften forsvinder og komposteringsprocessen går i stå. Det er derfor en god idé at kunne blande græsafklippet med nogle strå, småkviste, æggebakker eller toiletpapirsruller, så der kommer nogle flere fibre, og nogle lufthuller i materialet.
Hvis en kompost fungerer som den bør, vil materialet i bunken være komposteret i løbet af et år. Bruger man større grene i kompostbunken vil disse ikke nå at blive omdannet til kompost i løbet af et år. For at øge komposteringen kan disse kværnes i en kompostkværn, eller bankes med en muggert inden de kommer i kompostbunken, så de får en meget større overflade.