Purløg er en flerårig krydderurt som har tynde aflange og hvide løg under jorden. Det er de ca. 25-35 cm høje stængler som oftest bruges som krydderurt. På toppen af stænglerne kommer der purpur eller rosa farvede blomster som også kan spises.
Purløg blomstrer fra maj til oktober, og det er en krydderurt som man sagtens kan klippe helt ned flere gange i løbet af sæsonen. Køber man purløg i potter, vil det være en god idé at klippe planten ned inden den bliver plantet ud.
Det er let af formere purløg ved at dele plantens rødder eller ved at så frø. Purløg foretrækker en fugtig, kalkholdig og næringsrig jord, og trives i fuld sol eller halvskygge.
Omkring oktober måned kan man grave purløg op og sætte i potter i drivhuset. Potterne kan tages ind i huset i takt med at de bliver brugt. Når planten er klippet ned sættes potten ud i drivhuset igen, og til foråret kan purløgene plantes ud i haven igen.
Planten er oftest brugt som drys over æggemaden, kartoffelsalaten, på fisk eller andet. Purløg er rig på B2-vitamin, C-vitamin og karotin, og derfor anbefales purløg ved forhøjet blodtryk. Purløg er også med til at forbedre fordøjelsen og styrke appetitten.