Hvor er det nemt at drømme når det kommer til køkkenhaven, men der skal godt nok bruges mange kræfter og meget tid på at fuldføre de nuværende drømme og stå med en køkkenhave i 2017.

Jeg vil meget gerne anlægge en stor køkkenhave fyldt med højbede. Gerne med små flisebelagte stier mellem, måske lidt vandplaskeri og plads til afslapning.

Køkkenhaven må meget gerne være symmetrisk, ja faktisk går de fleste af drømmene i retning af en potager.

Når drømmen om den flotte symmetriske potager så bliver tegnet ned på papir, og der skal til at arbejdes med planlægning af sædskifte mm., så kommer mine drømme for alvor på prøve. For godt nok er symmetri og orden noget der kan gøre hobby-ocd’en glad, men omvendt er der masser af plads som bare går til spilde i de mange gange.

Godt nok er det skønt at holde de rene og symmetriske linjer, men for meget spildplads er meget svært at kapere for mit hoved, så lige nu er jeg meget i tvivl om hvordan den endelige køkkenhave skal være.

Indhegning

I det mindste ved jeg at den skal hegnes ind, for inden vi byggede gik der rådyr rundt på grunden, og de kommer nok igen på et tidspunkt. De skal være hjerteligt velkommen, men min køkkenhave vil jeg helst ikke dele med dem.

Det der er planen er at der skal være et 30-40 cm bredt bed hele vejen rundt om køkkenhaven, hvor hegnet placeret i midten af bedet. Bedet laves med et enkelt brædde sat på højkant, og så kan der ellers plantes en masse forskellige klatreplanter deri, så dyrehegnet bliver lukket til at grønne planter med masser af farvestrålende og duftende blomster. På sigt skulle det gerne give lidt ekstra læ i køkkenhaven, og dermed lidt bedre betingelser for grønsagerne.

Af klatreplanter hertil som jeg lige nu har i tankerne er:

 • Klematis
 • Klatrerose
 • Staudelathyres
 • Humle
 • Jasminum Nudiflorum
 • Kaprifolie
 • Klatrehortensia
 • Blåregn

Produktionen af højbede kommer jeg ikke i gang med før jeg har fået bygget skuret i haven, så den endelige køkkenhave bliver desværre ikke klar til 2017 sæsonen.

Alternativet

I weekenden var jeg på biblioteket for at låne en bog som inspiration til at bruge højbede i haven, og da jeg går rundt og kigger på andre bøger, falder jeg over en bog der handler om at dyrke grønsager i halmballer.

Jeg har hørt om det før, men nu hvor bogen pludseligt var der lige foran mig, gik det op for mig at det var muligheden for at få lavet en køkkenhave i 2017.

Jeg skal bare have fat i en af de lokale landmænd – og det er jo lige før det er vores naboer, og så skal vi have fat i lidt halmballer.

Fremgangsmåden er at få gang i nedbrydningsprocessen inde i halmballerne, ved at bruge gødning og vand, og efter 12 dage, kan man fordele lidt jord ovenpå halmballerne hvori man kan så eller plante grønsagerne.

Det betyder minimal indsats for at komme i gang, og når sæsonen så er ovre og der forhåbentligt er ved at være tid til at bygge højbede så den endelige køkkenhave kan blive sat op i slutningen af 2017, så den er klar til ibrugtagning i 2018.

Ved at bruge halmballerne i køkkenhaven i 2017, vil nedbrydningen af dem medføre at der er godt med komposteret materiale til at fylde i de nye højbede, og jeg skal derfor ikke finde så meget muldjord til at fylde højbedene op med.

Sædskifte

En af de ting jeg meget gerne vil i den nye køkkenhave, er at have bede nok til 5 sædskifte. Jeg vil også meget gerne have en ekstra plads til jordbær, som hver 3-4 år skal med i skiftet, så det giver i alt 6 bede som skal skiftes rundt mellem.

Herudover vil jeg også meget gerne have plads til blivende planter som asparges og rabarber, og nu er vi så på 7 bede. For at skabe symmetrien i køkkenhaven, har jeg i første omgang delt den op i 3 kvadrater med 4 bede i hver. Så bedene bliver i en størrelse hvor der skal 2 stk til i stedet for 1, og så skal der 14 bede til for at få mit ønske om 5 sædskifte til at gå op.

Med den størrelse bede jeg gerne vil have og den plads der er til rådighed, får jeg kun 12 bede + 2 små til krydderurter, og så skal jeg jo til at vælge, om jeg er parat til at gå ned til 4 sædskifte som jeg tidligere har arbejdet med, eller om jeg skal droppe jordbær eller rabarber/asparges.

Og det er her hvor den meget spildplads til gange i køkkenhaven virkeligt kommer til at drille, for ved at etablere rektangulære bede lige ved siden af hinanden, så kan jeg på mindre plads få ca. 20 % mere jord til køkkenhaven, og dermed lettere gå ned til 4 sædskifte.

Hvis det lykkes at få plads til de 7 (14 halve) bede i køkkenhaven, skal de 5 sædskifte opdeles på følgende måde:

Krydderurter

De to små bede som der er tegnet i den symmetriske køkkenhave, er begge 1 m2, og planen er at opdele hvert bed i 4 dele, så der bliver plads til i alt 8 krydderurter i køkkenhaven.

De 8 forskellige krydderurter skal være:

 • Timian
 • Rosmarin
 • Persille
 • Oregano
 • Isop
 • Løvstikke
 • Citronmelisse
 • Purløg