Ærter skal lægge i vand for at få ærten til at spire hurtigerePå de fleste frøposer med ærter står der at det er en god idé at lægge ærterne i vand et døgn før det skal sås. Jeg har spurgt lidt rundt omkring og har fået forskellige svar. Nogle mener ikke at det gør en forskel, men jeg tror ikke helt at det er rigtigt.

Det jeg har fundet frem til er at, før ærter kan spire, skal de suge en masse vand. Når man lægger en ært i jorden, vil den derfor begynde at suge vand, når ærten har suget nok vand, og er svulmet op, vil den begynde at spire og vokse.

Ved at lægge ærterne i vand inden de sås, får man ærten til at svulme op, og dermed kan den meget hurtigere begynde at spire. Det betyder også at dem jeg har snakket med som mener at det ikke gør nogen forskel, kan have ret, hvis de mener i forhold til ærtens evne til at spire, men i forhold til hvor hurtigt ærten spirer, gør det en forskel.

Dermed vil man kunne så flere ærter samme dag, og få dem til at spire på forskellige tidspunkter. Hvis halvdelen af ærterne har været i vand i 24 timer inden de bliver sået, og den anden halvdel ikke har, vil jordens fugtighed være med til at bestemme hvor lang tid der går mellem de to halvdele spirer.

Forskellen på ærter der er svulmet op af at have været i vand i 24 timer og ærter der ikke har, er til at få øje på. På billedet ses 3 ærter som har været i vand, og 2 som ikke har. Ærterne er røde, så det er ikke synsbedrag.