Stiklingeformering af steviaplanterEt af de mere populære emner her på begynderhaven er formering af stevia planter, og derfor har jeg også fået nogle spørgsmål tilsendt angående stiklingeformering af steviaplanterne. Jeg vil derfor gerne prøve at uddybe lidt mere omkring min erfaring med formering af stevia, samt give nogle råd til hvad man ellers kan prøve for at formere sin egen steviaplante.

Første gang hvor jeg skriver om formering af stevia, skriver jeg at jeg klipper steviagrene i 10-15 cm lange stykker og sætter dem i vand. For at være lidt mere præcis, kan jeg fortælle at jeg sætter mine stevia stiklinger i en potte med vand, og stiller potten hvor der er meget lys, men ikke direkte sollys. Om det har en positiv eller negativ virkning er jeg ikke sikker på, men jeg ved at det fungerer for mig.

Det er ikke alle mine stevia afklip som får rødder af at stå i vand, men ca. halvdelen af dem jeg har sat i vand denne gang har fået fine rødder, mens den anden halvdel er mere eller mindre døde og klar til at blive smidt ud på komposten.

Hvis der er flere der har problemer med at stiklingeformere stevia ved at sætte afklip i vand, vil jeg anbefale at i prøver at stikle steviagrenene i så og priklejord fyldt i en potte. Fugt jorden i potten, og sæt steviastiklingerne helt ude ved kanten af potten. Efter at steviastiklingerne er sat i jorden, skal der en klar plastikpose med 3-4 små huller over potten. 2-3 uger efter burde stevia stiklingerne have sat rødder, hvis de opfører sig som andre planter der kan stiklingeformeres.

Dette har jeg ikke fået afprøvet endnu, men jeg er ret overbevist om at det virker, og jeg håber meget at det kan hjælpe nogle af jer læsere.