Jeg har været forbi en champignondyrker i dag for at hente et godt læs champignonkompost til min mistbænk. Champignonkomposten er et naturprodukt der består af ren hestegødning, halm og spagnum. Champignonkomposten er blevet brugt til en enkelt til dyrkning af champignon, hvorefter det er blevet dampkogt ved op til 70-80 grader varme i 10-12 timer, så det er sygdoms- og ukrudtsfrit.

Jeg har tidligere hentet kompostjord hos vores renovationsplads, men der har ofte været svampesporer i dette jord, og derfor er jeg stoppet med at bruge dette til de dele af haven hvor jeg dyrker frugt og grønt. Udover at der kan komme svampe fra kompostjorden, vil der heller ikke være den samme varmeudvikling i komposten fra renovationspladsen som der vil være fra champignonkomposten, og derfor er jeg fint tilfreds med at have brugt lidt penge på at købe et trailerfuld af denne kompost.

Varmeudviklingen fra komposten er nødvendig i min nye mistbænk, hvor mine spirer skal have lov til at stå og vokse sig klar til at komme i køkkenhaven. Så det hul jeg havde lavet under vinduet i den nye mistbænk blev fyldt op med champignonkomposten.

Jeg har snakket med andre som har prøvet denne champignonkompost i forbindelse med at de plantede en ny hæk, og den nye hæk voksede som vi aldrig har set en hæk vokse før, så der må være noget godt næring i champignonkomposten. Eftersom der i en trailerfuld var alt for meget champignonkompost til at fylde huldet i mistbænken op, kunne komposten lige så godt gøre lidt gavn i resten af haven, og da jeg vidste at champignonkomposten virker godt på hækplanter, gav jeg det meste af min hæk noget champignonkompost. Vi har ca. 25 meter med en 2 år gammel hæk, og så har vi omkring 40 meter med en hæk som har været klippet helt ned til ca. 20 cm højde. Så nu håber jeg at dette skud champignonkompost kan gøre lidt gavn for hækken, og den dermed kan blive god stor i år.

Resten af champignonkomposten bliver gemt lidt da jeg har et idé om at jeg skal have lavet et ekstra kartoffelbed i køkkenhaven til nogle sene kartofler, og jeg vil også gerne bruge noget af champignonkomposten til mine krydderurter.