Den vilde haveVilde haver ses rundt omkring i Danmark. Nogle steder ses vilde haver pga. manglende lyst til at passe haven, mens det andre steder ses som en smuk dekoration af haven. Disse planlagte vilde haver, eller vilde områder i haven, er meget smukke, og giver meget bedre mulighed for at tiltrække nyttedyr til haven.

På en dejlig gåtur med familien, kom vi forbi denne skråning som gemte en lille skovhave væk fra grusvejen. Det er dejligt at se sådanne løsninger hvor vilde blomster fremgår som meget planlagte og meget skarpe farver, som er langt fra de mere gængse løsninger med lige linjer og perfekte flade græsplæner, som grænser ud til en helt ret kant før bedet med få stauder og bar jordbund.

Det vilde giver haven et større spil, og giver bedre ly for de nyttedyr der kan være en god hjælp i forhold til at holde skadedyr væk fra haven. Farverne på blomsterne der bølger ind og ud mellem hinanden, giver et dejligt spil for øjet og det arbejde der ligger i at passe sådan et bed, er minimalt i forhold til at skulle holde ukrudt væk fra rosenbedet, hvor der er bar jord mellem roserne.

Jeg har fået meget inspiration til egen have af denne gåtur, og specielt fra denne have. Billedet er desværre ikke af den kvalitet som virkeligheden, men nogle gange kommer man af sted uden kameraet, og må nøjes med mobilen.

Hvis du har lyst til at søge mere inspiration om hvordan den vilde have kan dyrkes, vil jeg anbefale at kigge nærmere på bogen Den vilde have af Jens Thejsen.