Rhododendronblomst - lånt gratis på www.naturae.dkChampignonkompost er et kompostmateriale som består af hestemøg, halm og spagnum, og som har været brugt til at dyrke champignon i. Efter der er dyrket champignon i komposten, bliver den varmebehandlet, så evt. sygdomme og ukrudtsrester går til.

Når champignonkompost er lavet af naturmaterialer, betyder det også at det er bedre for jorden, end kunstgødning, som kun gøder jorden. Champignonkompost gøder jorden, men samtidigt vil det også forbedre jordens struktur, og det fremmer også livet i jorden, hvor bakterier og mikroorganismer vil få et meget bedre liv. Sandede jorder vil med champignonkompost få en mere fast struktur, og vil blive bedre til at holde på vandet, og de lerede jorder, vil blive mere løse, så planternes rødder lettere vil kunne blive store, hvilket så også kan ses på planterne ovenfor jorden.

Champignonkompost kan bruges stort set alle steder i haven. Det giver god næring til grønsagerne i køkkenhaven, krydderurtebedet eller i drivhuset. I drivhuset kan det både bruges hvis man dyrker i selvvandingskasser, eller hvis man dyrker direkte i jorden. Dyrkes direkte i jorden i drivhuset, skal der fordeles et ca. 10 cm tykt lag, som arbejdes ned i jorden.

Nye hækplanter skyder ekstra godt, hvis de plantes i champignonkompost, og en allerede etableret hæk, vil nyde godt af at blive gødet med champignonkomposten. Det kan også bruges til at topdresse græsplænen, eller vis der skal nyanlægges en græsplæne, vil champignonkomposten være god til at jordforbedre og give godt med næring til den nye græsplæne. Der skal forventes et forbrug på ca. 1 kubikmeter champignonkompost pr. 35 kvadratmeter nyanlagt græsplæne.

Champignonkomposten er også god i staude- eller rosenbedet, hvor den kan bruges til at holde jordens temperatur lidt højere i de køligere måneder, for efterfølgende at gøde jorden godt når stauderne begynder at vokse igen.

Champignonkompost kan også være med til at skubbe lidt ekstra fart i havens kompostbunke, så omsætningen af have- og køkkenaffaldet kommer til at gå hurtigere, hvormed man hurtigere vil kunne få gavn af den omsatte kompost.

Champignongkompost kan købes i mange plantecentre pakket i poser, men nogle steder vil man også kunne afhente det direkte hos champignonproducenten til en meget lavere pris.

Henter man frisk champignonkompost direkte hos producenten, vil man også kunne bruge champignonkomposten i en mistbænk, da der bliver frigivet så meget varme fra komposteringprocessen at det vil kunne give en noget højere temperatur inde i mistbænken end udenfor den.