Bruger man meget tid i haven, vil det ofte være anvendeligt med en trailer, og der er da også en stor del af de danske haveejere som også er trailerejer. Faktisk findes der over 900.000 trailere i Danmark, og ifølge myten har alle jyder en, så der er ikke så mange tilbage til den sjællandske befolkning.
Det er dog ikke alle trailerne der hører direkte til haven og havearbejdet, da der findes flere forskellige trailere som har en helt anden funktion end at køre rundt med haveaffald, planter, sand, grus og belægningssten.
Typer af trailere
Hobbytrailer
Denne trailer kaldes også for en fritidstrailer eller en biltrailer, og det er denne type som oftest findes i de danske villahaver. Der er flere forskellige størrelser af disse hobbytrailere og hvilken størrelse man vælger afhænger af hvad traileren skal bruges til.
Der er mange haveejere som vælger en fritidstrailer med en længde på ca. 150 – 200 cm og en bredde på lidt over 1 meter. Disse trailere er også fuldt ud funktionelle til langt de flestes forbrug, hvor der en gang i mellem køres lidt haveaffald på lossepladsen.
Der findes blandt hobbytrailere nogle forskellige totalvægte på eksempelvis 500 kg, 750 kg, og 1000 kg. Totalvægten angiver hvor meget traileren plus indhold må veje, og dermed angiver totalvægten ikke hvor meget der må lastes på traileren.
På siden af en trailer skal der stå to bogstaver (T og L) samt to tal. L: angiver hvor meget der må lastes på trailere, og T: angiver trailerens højeste totalvægt.
Overstiger totalvægten 750 kg. skal traileren forsynes med en bremse.
Hvis der er 4 hjul på traileren kaldes den en boogietrailer. Det betyder ikke nødvendigvis at man må fylde mere på traileren bare fordi der er et ekstra sæt hjul, da det stadig er trailerens totalvægt der bestemmer hvor meget der må fyldet i traileren.
Erhvervstrailer
Der er mange forskellige erhverv som benytter trailere, og specielt virksomheder som arbejder med haveservice, anlægsgartnere og lignende. De fleste erhvervstrailere har et totalvægt på 750 kg, 1000 kg, 2000 kg, 2700 kg, 3000 kg eller 3500 kg.
Mange erhvervstrailere er over de 750 kg totalvægt, og dermed forsynet med en bremse. De fleste erhvervstrailere bliver brugt til at transportere tungere ting som eksempelvis mindre maskiner og lignende. Er det eksempelvis en anlægsgartner som har traileren, kan den også blive brugt til at køre sand og grus med til anlæg af terrasser, indkørsler og andet med betonfliser.
Maskintrailer
Kører man med større maskiner bør man gå over til at benytte en decideret maskintrailer som er bygget til at kunne laste og transportere større maskiner. Denne type trailer er ikke velegnet til andre funktioner som at køre med sand, haveaffald eller lignende.
En Maskintrailer er en specieltrailer som har en begrænset funktionsevne, men til gengæld er en maskintrailer rigtig god til det som den kan.
De største maskintrailere kan transportere biler.
Tiptrailer
En tiptrailer gør det nemt at læsse af. Der findes både tiptrailere til hobby og erhverv. De mindste og billigste tiptrailere kan tippe bagud, så det der er på traileren let kan glide af fra bagenden. De fleste trailere en længere end de er bredde, og længden af traileren gør at hvis den er fyldt, vil alt indholdet ikke glide af ved blot at tippe den.
Dyrere tiptrailere kan tippe til den ene side, eller til både højre, venstre og bagud. Ved at kunne tippe til siden vil man rigtigt hurtigt kunne læsse af traileren, og skal man ikke til at bakke traileren hen til aflæsningen, men i stedet at man kan køre med trailerens side lige hen til hvor der skal læsses af, kan der spares ekstra tid.
Autotransporter
En autotransporter er en trailer som er designet til at køre med biler. Autotransportere er ikke velegnet til havefolket med haveaffald, og lignende. Det er heller ikke let at flytte møbler eller lignende med en autotransporter, og denne typer trailer er ligesom maskintraileren en specialtrailer som har en funktion som den er rigtig god til, men til gengæld er den ikke god til ret meget andet.
Lukket trailer
Skal man transportere møbler eller andet som ikke må blive vådt vil en lukket trailer være den optimale løsning. I Danmark kan vi sjældent stole helt på vejret, og det kan hurtigt begynde at regne. Med en lukket trailer undgår du bekymringer om vejret.
Den lukkede trailer er også en god løsning hvis du skal køre med planter som ikke er meget for den vilde vind som er på en åben trailer der kører afsted på landevejen.
Med en lukket trailer kan du dermed give ly og læ til dine ting, og trailere kan herudover også sagtens benyttes til normale gøremål som at køre haveaffald væk.
En lukket trailer kaldes også for en cargotrailer, hvilket også er sigende for at den er god til at transportere ting som skal have ly og læ under transporten.
Hestetrailer
Har man hest er det ofte nødvendigt med en hestetrailer, og specielt hvis hesten skal rundt til stævner mm. En hestetrailer er en stor lukket trailer hvor der er plads til en eller flere heste.
Hestetrailere er indrettet så hestene kan spise mens de bliver transporteret.
Bådtrailer
Har man en båd som ikke kun skal i vandet et sted, vil det være nødvendigt at kunne transportere den på land med en bådtrailer. Denne type trailer kan ikke meget andet end at transportere både, og vil du gerne køre haveaffald til genbrug, er bådtraileren bestemt ikke løsningen.
Andre specielle trailere
Der bliver også lavet mange andre specielle trailere som har forskellige funktioner som Hundetrailer når du skal tranportere din hund, gocarttrailer der er indrettet til gocarts, salgsvogne hvorfra du kan sælge pølser, ost, is eller meget andet, som der er mange der gør rundt omkring på de mange markeder som findes flere steder i Danmark.
Der findes også kølevogne, toilet og bad vogne og lignende som alle er trailere.
Mærker på trailere
Der er mange forskellige producenter af trailere, men blandt de mest populære trailermærker kan nævnes.
Anssems
Anssems Trailere har produceret trailere siden 1977 hvor virksomheden blev grundlagt i Holland. Anssems trailere er ikke de trailere som findes flest af rundt på de danske veje.
Brenderup
En af de mest populære trailere er Brenderup trailere fra Thule. Brenderuptrailerne begyndte at blive bygget i 1952 på Vestfyn. Brenderup startede i 1936 som en maskinfabrik, men sidenhen er det gået over til at producere trailere.
Eduard
Eduard producerer store kvalitetstrailere.
Henra
Henra er specielt kendt for deres hestetrailere, og ellers større erhvervstrailere.
Humbaur
Humbaur trailere er en solid trailer som både produceres som hobbytrailer, hestetrailer, erhvervstrailer og meget andet.
Selandia
Selandia har mange af de almindelige hobbytrailere og erhvervstrailere men Selandia har også mange af de trailere som er vogne der er indrettet til salgsboder og lignende.
Tempus
Tempus er en tysk trailerproducent som producerer erhvervstrailere til mange forskellige formål.
Variant
En anden af kæmperne indenfor hobbytrailers er Variant. Udover Brenderup ser man ofte en Variant trailer når man kører rundt på de danske veje.
Leje af trailer
Hvis du ikke ønsker at købe din egen trailer er det også muligt at finde steder der tilbyder trailerudlejning.