Skal du have ny terrasse, gangstier eller lignende i haven? Og er du nybegynder, men vil du gerne selv stå for at anlægge den nye belægning? Så skal du læse med her, da du bliver ajourført med, hvordan du forbereder en terrasse, og især også hvordan du får valgt de rette havefliser til netop dit projekt. Når man som nybegynder skal lave et haveprojekt, kan det nemlig virke ganske uoverkommeligt at komme i mål, men det behøver det slet ikke at være – tværtimod. Efter at have læst dette vil du være ført ind i, hvorledes processen skal foregå samt kende til det vigtigste, der er at vide, inden du begynder på projektet.

Først og fremmest er det vigtigt at overveje størrelsen på terrassen, da den gerne skal stemme overens med de krav og behov, der end måtte være til den. Skal den benyttes ofte, og skal der placeres højbede, mange havemøbler, grill, udekøkken eller lignende, kan det være en fordel med en større terrasse. Dette forudsætter dog også, at haven har plads til dette. Hvis terrassen i højere grad skal benyttes til havemøbler, er det måske ikke nødvendigt, at terrassen skal være så stor. Har du en større have, er det også mere oplagt at have en større terrasse, mens en mindre have lægger op til en mindre terrasse, således du stadig kan have græsarealer, planter og andet i haven.

Vigtigt med god forberedelse

Når du skal forberede underlaget, er det først og fremmest vigtigt at få lavet en god udgravning, således denne kan fyldes op med gode materialer, der sørger for, at havefliserne ikke synker og holder den plane overflade. Er der tale om en indkørsel, skal du grave omkring 40 cm ned i hele udgravningen. En almindelig terrasse, bålplads, gangstier og lignende skal dog ikke kunne stå imod den samme belastning, som en indkørsel skal, hvorfor det ikke er nødvendigt at grave så dybt ned. Efter udgravningen er det vigtigt, at du benytter et solidt lag stabilgrus i en sådan mængde, at du ikke skal benytte mere end 3-5 cm belægningsgrus eller sand, som skal ligge lige under fliserne. 

Med en sådan fordeling af materialerne under fliserne, undgår du nemlig, at fliserne vil synke, da stabilgruset sørger for, at den lige overflade holdes. Det er dog vigtigt, at stabilgruset ikke blot bliver lagt i hullet, da det også skal komprimeres, hvilket lettest gøres med en pladevibrator. Det er tilmed vigtigt, at dette bliver gjort lag for lag, således der dannes et solidt og stærkt underlag. Det giver havefliserne de bedst mulige forudsætninger for at bibeholde den plane overflade og ikke synke, selvom vandet trænger ned i stabilgruset. Her er det også vigtigt, at der er lavet den rette hældning, såfremt dette måtte være nødvendigt. Med den rette hældning bliver regnvandet ført væk, således det ikke i for høj grad siver ned gennem fliserne og ned i underlaget. Dette kan også løses med rendesten, rister eller lignende, som også kan være æstetiske løsninger. 

Forskellige typer af fliser

Når du så kommer til at vælge fliser, er der et væld af forskellige ting at være opmærksom på for at finde frem til de rette typer af havefliser. Skal du benytte havefliser til indkørsel, er det vigtigt, at du vælger nogle større varianter, der kan klare det tryk, de vil blive udsat for, når køretøjer bevæger sig over belægningen. De tyndere havefliser egner sig så til alt andet i form af almindelig terrassebelægning, gangstier, gangarealer eller hvad der end måtte være behov for af belægning i haven. 

Derfor er det vigtigt at få afstemt valg af havefliser med det, de skal benyttes til. Ønsker du forskellige fliser til forskellige formål på matriklen, er der også forskellige ting at være opmærksom på. Vil du eksempelvis gerne have en type af sten på terrassen, der ikke egner sig så godt til indkørslen, og er der en direkte overgang fra terrasse, gangsti eller lignende til indkørslen, er det vigtigt at tage højdeforskel i de forskellige fliser i betragtning. Vælger du forskellige typer af fliser til henholdsvis indkørsel og andre områder, er det vigtigt at havehøjdeforskellen på dem in mente, når du skal rette af. Det er nemlig en god ide at holde hele området plant, da det ser pænest ud. Du kan dog også løse sådanne niveauforskelle med en afgrænsning i form af en lille kantsten. Dette kan komme til at virke stilfuldt, men den bedste løsning vil være at holde hele området plant. Derfor kan det være en fordel at vælge forskellige fliser, men i samme højde, således det er let at få rettet af og lavet en flot belægning. Det er generelt en god idé at vælge fliser i den samme højde, hvis der skal benyttes forskellige fliser – selvfølgelig medmindre det er meningen, at der skal være højdeforskelle på terrassen. 

Fliser i flere størrelser

Det er muligt at få havefliser i flere forskellige dimensioner. Først og fremmest er det muligt at få havefliser af beton i eksempelvis en størrelse på 60x60 cm, hvilket er en forholdsvis stor sten, hvorfor den vil egne sig godt på en større terrasse eller over et større gangareal. Udover det kan du også få havefliser af lidt samme karaktær bare i rektangulær form i målene 25x50 cm. Der findes mange fliser, der er henholdsvis rektangulære og kvadratiske, hvilke ydermere findes i forskellige størrelser. Her er det vigtigt, at du vælger den type, der passer til den type af belægning, du ønsker at lave. 

Vil du lave den klassiske belægning, hvor fliserne forskydes med en halv flise gennem hele belægningen, er det muligt at benytte begge typer af fliser. Både de kvadratiske og rektangulære havefliser åbner muligheden for, at du kan lægge fliserne efter specielle mønstre. Så dette valg vil i høj grad afhænge af ønsker og behov hertil. 

Findes der forskellige farver?

Der findes udover dette også havefliser i forskellige farver, hvilket er gældende for de klassiske farver i sort / koksgrå og så den almindelige lysegrå. Derudover er det også muligt at få disse typer af fliser i forskellige nuancer, hvis dette skulle være ønsket. Udover disse klassiske farver findes der også sten, der har et lidt mere rødligt skær, hvor alle sten ikke er helt samme farve. Dette kan give en ekstra dimension, og denne type af sten passer også godt til mange typer af boliger. Udover dette er det også muligt at få betonfliser i mere spraglede farver såsom, gul, hvis du vil begive dig ud i at eksperimentere mere med farverne i belægningsarbejdet. 

Farverne på stenen er naturligvis noget, der skal vælges i forhold til smag og behag. Her er det dog særdeles vigtigt, at der vælges en farve, som harmonerer godt med boligens farve. Vælges der eksempelvis en alt for mørk type af flise til et meget lyst hus, er det ikke sikkert, at det harmonerer – det afhænger meget af, om farverne kombineres rigtigt. Det er dog ikke altid, at dette vil være gældende. Nogle mørke havefliser vil passe godt til en bygning af lysere karakter. Det er derfor meget situationsbestemt, hvordan farverne skal vælges, og det er derfor noget, du skal overveje i forhold til din bolig. I mange af situationerne vil det dog også være sådan, at du uanset valget vil få et resultat, der giver en ganske god harmoni mellem belægning og boligens udseende.

Muligheder for flotte mønstre af havefliser – vælg med omhu

Når fliserne så skal lægges, har du mange forskellige muligheder i forhold til valg af mønstre. Det er blevet meget populært, at der på den ene eller anden måde implementeres en form for mønster i anlægningen af terrassen, indkørslen, gangstien osv. Det giver først og fremmest en ekstra dimension til belægningen, mens det også kan være med til at give mere liv til terrassen. Det er gældende, uanset om mønsteret består af enkelte karakteristiske moduler implementeret flere steder blandt en ellers klassisk belægning, eller om hele terrassen er bestående af et mønster, der afviger fra den klassiske belægning. 

En af fordelene ved at lægge stenene i et mønster er, at det er muligt at skabe noget helt unikt og specielt netop for din terrasse, indkørsel mv. Det kan blandt andet gøres ved at placere stenene, så de følger forskellige mønstre, eller simpelthen kombinere forskellige farver eller typer af fliser på terrassen. Der er rigtig mange muligheder for dette, og det er kun din fantasi, der sætter grænser for, hvilke mønstre netop din belægning skal følge. 

Et meget populært og flot mønster benytter sig af mindre fliser i form af brosten, der placeres omkring en eller flere lidt større og kvadratiske fliser. Det giver et særdeles flot udtryk, mens det også kan være med til at give terrassen mere liv. Nogle vælger også at lægge fliserne efter et skråt mønster, hvilket i høj grad er muligt at gøre ganske flot med rektangulære fliser. Såvel som i udvælgelsen af selve flisen, er det også meget individuelt, hvorledes mønsteret ønskes, hvorfor dette også er situationsbestemt. For at opnå det bedste resultat, bør flise og mønster vælges sideløbende, så projektet følger en klar plan.