Herregårdssten er en traditionel type af sten, og er samtidig en tidløs sten, som kan benyttes til mange forskellige boligtyper. Herregårdssten kan både benyttes til gamle bygninger, mens de også kan benyttes til nyere boliger. Med dens afslåede kanter og rustikke design, giver den et meget flot helhedsbillede. Udover dette er det en særdeles flot type af sten, som, jævnfør navnet, er blevet benyttet på mange herregårde rundt omkring i verden i mange år. Udover dette er det også en alsidig type af sten, da du kan benytte den til din indkørsel, terrasse, gangstier eller lignende. 

Derfor vil det være et godt valg, hvis du står i en situation, hvor du skal lave meget belægning forskellige steder ved boligen. Der er dog en del forskellige ting, du bør være opmærksom på ved valg, anlægning osv. af herregårdssten, hvilket kan være en udfordring, uanset om du er nybegynder eller tidligere har haft gang i lignende gør-det-selv-projekter.

Forberedelsen inden anlægningen er vigtigt

Såvel som med andre typer af sten kræver herregårdssten også en grundig forberedelse for, at du får den flottest mulige belægning. En flot belægning følger det givne belægningsmønster meget præcist, mens det har en plan overflade og følger eventuelle højdeniveauændringer. En højdeniveauændring kan eksempelvis være i en klassisk indkørsel i et parcelhus, der hælder opad eller nedad, hvor det er vigtigt, at belægningen følger denne hældning og er plan. Der er dog en forskel på, hvorledes forberedelsen til belægning af stenene skal foregå i forhold til, om det er til indkørsel, terrasse, gangstier osv. 

Skal din indkørsel belægges med herregårdssten, er det vigtigt, at du graver omkring 40 cm ned i dybden i hele indkørslen. Derefter skal der lægges et lag af stabilgrus på omkring 30 cm, hvilket skal komprimeres godt, således det skaber et solidt underlag, der kan klare trykket fra biler. Skal herregårdsstene benyttes på en terrasse, stilles ikke de samme krav til stabiliteten, da en indkørsel vil være udsat for et større tryk. 

Udover dette er det også vigtigt, at du har en plan, inden du går i gang med projektet. Hvor skal stenene bruges? Skal der benyttes flere typer af sten? Hvor skal gangstierne gå hen? Skal der sten omkring bålpladsen? Hvor stor skal terrassen være? Skal indkørslen være så eller så stor? Det er særdeles vigtige overvejelser at gøre sig som forberedelse til et sådant projekt. 

Hvis du har en plan med det hele, kommer projektet oftest til at glide bedre, mens du også lettere kan arbejde efter et mål i stedet for at arbejde lidt løssluppent gennem projektet. Det er dog også de indledende overvejelser, der kan være udfordrende at beslutte sig for. Videre i dette indlæg får du de bedste råd til, hvilke overvejelser du bør gøre dig – især i forhold til herregårdssten. 

Herregårdssten er særdeles universelle

Denne type af sten er meget universel og kan benyttes til mange forskellige typer af projekter, hvilket er en fordel, da du så kan benytte den samme type af sten til hele grunden. Typen af flise er faktisk også mulig at benytte til indkørsel, såfremt det rette forberedende arbejde er udført. Det gør, at du kan holde den samme stil gennem hele belægningen og ikke har behov for at skifte.

Derudover findes også forskellige typer af herregårdssten i samme størrelser, således du også har muligheden for at skifte type af sten fra et sted til et andet, uden at du behøver at lave om eller ændre på det forberedende arbejde i forhold til udlægning af grus og sand, afretning osv. På den måde er der tale om en meget universel type af sten, som kan benyttes til forskellige opgaver, mens det også er muligt at benytte forskellige udgaver af flisetypen til projektet. 

Slåede kanter fungerer særdeles godt i helheden

Herregårdssten er karakteriseret ved dens slåede kanter, således stenen i sig selv godt kan ligne, at den er gået lidt i stykker. Det er dog meningen, og det vil komme til at fungere særdeles godt i helheden, når stenene er lagt. Det giver et meget rustikt og klassisk udseende, når stenene bliver lagt, og dette vil være passende i mange forskellige situationer. Der findes også herregårdssten med fas, såfremt du synes bedre om dette end stenen med slået kant. Du kunne måske godt ud fra de enkelte sten med slået kant fristes til at tro, at stenene kommer til at se ødelagte ud, når de lægges, men det behøver du ikke frygte. Det er derimod netop det, der gør, at det flotte rustikke look fremkommer, når stenene indgår i en helhed på terrassen, i indkørslen og andet. 

Fås i forskellige farver og størrelser

En af de store fordele ved herregårdssten er, at de fås i mange forskellige udgaver, og her er det blandt andet farven, der gør forskellen på forskellige typer. Det er muligt at få herregårdssten i sort, forskellige nuancer af grå, med brunlige nuancer, i gul, løv, rød og lignende. Dette er dog de mest populære farver inden for herregårdssten. Fordelen ved, at der er så mange forskellige farver, er, at du har en stor valgfrihed, når du skal vælge sten. Du kan vælge mellem mange forskellige farver og finde netop den eller de farver, der er passende til netop din bolig. Det er nemlig vigtigt, at belægningen omkring et hus udseendemæssigt stemmer overens med selve husets sten. Det skaber en langt bedre harmoni i boligens og den tilhørende grunds harmoni. 

En af de andre fordele ved de forskellige farver er, at det er muligt at mixe dem, hvilket eksempelvis kunne være:

  • Brunmix
  • Rødmix
  • Gråmix

Du kan få sten i grå og henholdsvis brun, rød en anden farve grå alt efter valg af mix. Det giver belægningen mere liv, når der mixes mellem forskellige farver. Det kan også være, at du gerne vil mixe belægningen med forskellige nuancer af grå, hvilket også er meget populært og giver et ganske flot resultat. 

Herudover fås stenene også i forskellige størrelser. 

  • Eksempelvis er det muligt at få en kvadratisk sten i målene 14 x 14 cm, mens det også er muligt at få rektangulære sten i forskellige størrelser.
  • I den store afdeling er der en sten på 28 x 14 cm
  • I den mindre afdeling er sten på 14 x 10,5 cm.
  • Mellem disse størrelser er der også den normale størrelse på 14 x 21 cm.

Størrelsen er naturligvis noget, du bør afstemme i forhold til, hvordan du ønsker at belægningen skal se ud. Det er også gældende, når spørgsmålet lyder på, om du bør vælge kvadratisk eller rektangulær. Det afhænger rigtig meget af, hvordan du ønsker, at belægningen skal tage sig ud. Den rektangulære sten ligger i højere grad op til at lægge stenene efter forskellige mønstre, hvor dette kræver en smule mere kreativitet ved de kvadratiske sten.

Forbrug pr. kvadratmeter

Det er også vigtigt at have øje for forbruget pr. kvadratmeter, så du er i stand til at regne dig frem til, hvor mange sten du skal bruge. Det anbefales altid, at du køber lidt flere, end du skal bruge, så du altid kan skifte sten ud, eller kan lægge lidt flere, hvis der er behov for dette. Det er altid bedst at have for mange i forhold til at have for lidt. Forbruget pr. kvadratmeter er ofte opgivet ved den enkelte sten, og det afhænger naturligvis af størrelsen på den givne sten. De mindre sten vil naturligvis have et højere forbrug pr. kvadratmeter, mens de større sten vil have et mindre forbrug pr. kvadratmeter. Det er et mål, du bør benytte i forhold til at komme frem til, hvor mange sten du har behov for til dit projekt. 

Følg mønstre under anlægningen og giv belægningen liv

Det er muligt at lægge stenene efter et klassiske mønster såsom et halvforbandt mønster, hvor fliserne er forskudt med en halv flise imellem sig. Det er et klassisk mønster og benyttes i rigtig mange tilfælde. Det er der naturligvis en god grund til, da det giver klassiske lige linjer på terrassen, hvilket er med til at skabe ro i udseendet på belægningen. Nogle vil måske også påstå, at denne type af belægningsmønster er lidt for klassisk, og for dem kan det være en fordel at søge mod andre typer af mønstre. 

Det kan eksempelvis være vinkelforbandt. Her er der placeret en sten, hvor en sten lægges på det ene led, hvorefter den næste sten lægges vinkelret på det andet led med den ene halvdel af stenen over den første sten. Dette mønster kan så gentages gennem hele terrassen og bryde lidt mere med de lige linjer. En anden type af mønster er blokforbandt, hvor der med fordel kan benyttes to forskellige farver. Her lægges to sten i en farve ved siden af hinanden, og for enden af disse sten lægges sten i en anden farve på tværs og skaber en form for blok. Dette er tre standardtyper af mønstre, og det er med de forskellige farver og mulighed for belægningsmønstre muligt at lave dine egne mønstre, som er helt unikke og specielle og passer til netop jeres indkørsel, terrasse eller lignende.