Nordvendt terrassePå nordsiden af huset har vi haft en mindre kombineret terrasse / vasketøjsplads, hvor man kunne sidde og nyde vejret når der var alt for varmt til at sidde på den vestvendte terrasse og når der ikke hang vasketøj på tørrestativet.

Vi har benyttet denne terrasse mere og mere da der meget ofte er så varmt om sommeren på den vestvendte terrasse så vi ikke har kunnet sidde der, og da vi har benyttet den nordvendte terrasse mere og mere, har vi også haft lyst til at gøre den lidt bedre.

Vi har planlagt at overdække terrassen, og i den forbindelse ville vi gerne have rettet op på de herregårdssten som ikke længe var helt så lige som da de blev lagt for nogle år siden.

Da vi sidst var i gang med belægningsprojektet havde vi støbt en støttemur som skulle holde herregårdsstenen oppe ved huset og sørge for at det niveau der er i haven ikke fik stenene til at skride. Vi var lidt nervøse for at stampe for meget helt op af støttemuren, hvilket har resulteret i at de yderste herregårdssten har været op til 10 cm under det niveau som de var da terrassen i første omgang var færdig.

For at få en plan og stabil terrasse har vi derfor haft alle herregårdsstenene oppe og i samme omgang har vi gravet noget af jorden af. Det var hårdt arbejde at fjerne herregårdssten og jord, men det var ikke noget som var specielt besværligt.

Da jorden var gravet af blev det terrassens areal planet på øjemål med en rive inden der blev fyldt stabilgrus på. Igen blev der planet på øjemål inden vi brugte en pladevibrator til at presse gruset sammen. Oven på stabilgruset skulle der være plads til 3-4 cm læggesand og herregårdsstenene som er 6 cm tykke. Derudover skulle toppen af stenene være ca. 1 cm over det niveau hvor den skal ende med at være.

Stabilgruset blev derfor afrettet så det var meget tæt på at have samme niveau og hældning som herregårdsstenene skal ende med at have, og pladevibratoren fik lov til at køre en tur mere.

Læggesandet blev kørt på og fordelt med en rive og pladevibratoren fik lov til at køre en tur igen. De ujævnheder som var i læggesandet blev meget mere tydelige efter at pladevibratoren havde kørt og derfor blev sandet jævnet med riven igen og pladevibratoren fik lov til at køre sidste gang.

For at kunne afrette sandet spændte jeg nogle snore op i samme retning som jeg skulle trække af. Ved at have det fald på snorene som der skal være på herregårdsstenene kunne jeg lægge nogle vandrør ned i læggesandet og måle fra snoren og ned til røret for at få den rigtige dybde at vandrøret.

Jeg havde en stump terrassebræt på lidt over en meter som kunne bruget til at trække af med. Jo mindre erfaren man er med at trække af, jo kortete bræt bør man bruge, da man hurtigt kan komme til at trække skævt de steder hvor der er en del sand som skal trækkes af.

Da sandet var trukket af, var det tid til igen at lægge herregårdsstenene på plads. For at undgå af det mos og ukrudt der sad på fliserne før kom med ned igen, blev alle stenene børstet inden de blev båret hen til terrassen. Det tog en del ekstra tid at bruge kosten på hvor sten, men så går der lidt længere tid for der igen kommer ukrudt i fugerne.

Da alle herregårdsstenene var lagt ned blev der fejet lidt fugesandt ned i fugerne mellem stenene. Sandet blev fejet af stenene og pladevibratoren fik lov til at få en sidste tur. Det er vigtigt at der ikke er sand, sten eller andet på herregårdsstenene når man kører med pladevibrator på dem, da en lille sten vil kunne trykke en enkelt herregårdssten meget ned i forhold til de andre herregårdssten.

Efter at hele terrassen havde fået sidste tur med pladevibratoren blev der smidt fugesand på igen, og dette er blevet fejet frem og tilbage, igen og igen.

Både læggesand og stabilgrus blev hentet med trailer hos den lokale vognmand hvor man selv kan læsse sand og grus op til fornuftige lave priser. Det er skønt at have en vognmand under en kilometer væk hvor man kan hente sand og grus til belægningsprojekter.

Når man arbejder med fliser og belægningssten er det vigtigt at man benytter havehandsker. Arbejdet med betonstenene vil være så hårdt for hænderne så de vil blive revet helt i stykker af arbejdet. Jeg fik ødelagt et par arbejdshandsker ved at rette op på terrassen så den kan blive klar til at blive overdækket.

Men jeg arbejdede med terrassen fik radioen inde i skuret lov til at køre for fuld drøn, så der var god musik til arbejdet, som kunne være med til at holde humøret højt når det gjorde allermest ondt. Da det blev aften, blev det også tid til aftenradio, hvor musikstilen skifter en del, og så fandt jeg min lille Gizmo Vibe bluetooth højtaler frem så jeg selv kunne bestemme hvilken musik der skulle give morale til at komme i mål.

Nu hvor alle herregårdsstenene er som de skal være og vi venter på at kunne komme i gang med at overdække terrassen i næste uge, har vi prøvet at stille de ting frem på terrassen som vi regner med skal være der. Der skal være en pallesofa som på billedet, men hvor vinklen er lidt større. Der skal være en grill og et havebord med havestole.

Inden jeg gik i gang med at rette terrassen op læste jeg en gør-det-selv guide fra FC Beton om anlæg af terrasse så jeg var sikker på at jeg var enig med eksperterne om hvordan jeg skulle gøre det.