Fortrappe af HerregårdsstenEt af projekterne der skulle have været færdig i påsken var en ny fortrappe opbygget af herregårdssten. Trappen blev sådan set også færdig, men de herregårdssten som vi pillede op rundt om trappen nåede ikke at blive lagt igen i påsken.

Det er de så blevet nu, og trappen står færdig. Det eneste vi lige mangler er at få lavet en gummifuge mellem døren og trappen, men her vil jeg ikke selv lave det, men få en som har noget mere styr på det til at lave fugen.

Planlægning af trappen

Lige siden vi lavede både indkørsel, terrasser og havestier rundt om huset har det været planen at få lavet trapperne om også. Vi har brugt herregårdssten til at lægge alle arealerne med belægning, og derfor skulle trappen også opbygges i disse.

Den gamle trappe havde en fin størrelse, så vi ville prøve at ramme nogenlunde denne størrelse med den nye også. Derfor kunne vi måle på den gamle og herudfra beregne hvor mange herregårdssten der skulle på hvert trin.

Fra døren og ud til kanten af ydervæggen er der ca. 16 cm, og da herregårdsstenen er 14x21 cm, var der kun en vej at vende den. Resten af det øverste trin skulle herregårdsstenene ligge på tværs af trappen, og med de store 14 cm tykke herregårdssten stående på højkant som stødtrin.

Det nederste trin på trappen skulle bestå af en liggende herregårdssten samt en stående 14 cm blok herregårdssten som stødtrin. Trinstenene på både den nederste og det øverste trappetrin skulle være 6 cm tykke herregårdssten.

Dermed vil det øverste trin blive 5 x 14 cm + fuger, mens det nederste trin bliver 2 x 14 cm.

Udførelsen

Det første der skulle ske var at nedbryde noget af den gamle trappe, så der kunne blive plads til den nye. For ikke at komme til at ødelægge fundamentet, ville vi skære en rille langs fundamentet med en vinkelsliber, så nedbrydningshammeren kun flækkede betonen hen til rillen, og ikke ind i fundamentet.

Øverst på hvert af de to trappetrin lå der nogle klinker, og for at disse ikke skulle springe i alle retninger, blev de første forsigtigt slået af.

I takt med at trappen blev nedbrudt, blev murbrokker smidt på traileren, så de kunne køres væk.

Den gamle trappe var støbt af to omgange, så da nedbrydningshammeren kom i gang med det øverste trin, flækkede betonen hurtigt ned til det nederste trin. Det betød at vi skulle have fat i noget mere cement til støbningen, da vi nu skulle bruge lidt mere nyt beton end vi havde forventet.

En af mine naboer havde en gammel blandemaskine som han ville smide væk, så den fik jeg låne den indtil den ikke kan mere og så kan den køres væk. Det var en rigtigt stor hjælp og specielt med den ekstra mængde beton der skulle blandes til trappen.

Jeg ville gerne starte med det nederste trin, men for at undgå at skulle til at tilpasse størrelsen på de sidste sten i det øverste trin, startede jeg med dette.

Først blandede vi noget beton med meget lidt vand i, så det var til at lave et stabilt lag beton hvorpå vi kunne placere 14x14x21 herregårdssten blokkene som stødtrin til det øverste trin. Mellem blokkene smurte vi et lag fliselim som fuge, så stenene bliver holdt godt sammen og der ikke kan komme til at vokse ukrudt mellem stenene i trappen.

Da hele rækken med stødtrin var sat op, var det tid til at blande beton til at fylde ud inden det laget af 6 cm herregårdssten skulle ligges på øverste trin.

For at sikre at herregårdsstenene kom til at sidde rigtigt godt fast, smurte vi lidt fliselim på undersiden, og samtidig ligesom med stødtrinnet kom der fliselim mellem stenene som fuge.

Efter at det øverste trin var lavet, blev det tid til at lave stødtrinnet på det nederste trin. Igen med en rimelig tør beton til at stille herregårdssten blokkene i og så fylde op med beton indeni, inden de sidste 6 cm herregårdssten skulle lægges i. På det nederste trin blev fugerne også lavet med fliselim.

For at fugerne blev fine og glatte, brugte jeg en blød svamp med vand, og både da det øverste trin var færdigt og efter det nederste trin var færdigt, brugte jeg en skurebørste for at sikre at evt. fliselim som var på overfladen af herregårdsstenene blev skrubbet af inden det størknede.

Da trappen var færdig og havde fået lov til at tørre, skulle de gamle herregårdssten så lægges tilbage op mod trappen. Der blev fyldt lidt afretningssand på, og stenene blev lagt i sandet. Der var så meget sand så herregårdsstenen ikke kunne trykkes helt ned og blive plan med de sten ved siden af. Derefter lagde jeg en lægte over stenene og bankede med en hammer på lægten så stenen blev trykket på plads.

Nogle af de sten vi skulle bruge helt ind mod trappen skulle skæres så igen brugte vi en vinkelsliber. Efter at alle stenene var lagt på plads og hamret ned, smed vi noget fugesand ud over herregårdsstenene og fejede. Mellem at der blev fejet gik vi og trampede på fliserne da vi ikke havde en vibrator, og så blev der fejet igen.

Resultatet

Det færdige resultat af trappen er vi meget tilfredse med, og i modsætning til dem gamle trappe hvor klinkerne lå løse og ukrudtet voksede frem i trappen, har vi nu en flot og præsentabel indgang til huset.

Udover at vi har fået en flottere indgang, har vi også fået en pænere sydterrasse, da den er lige ved siden af fordøren, og nu kan vi kigge på den pæne nye trappe i stedet for at kigge på de gamle gule klinker og ukrudtet som konstant sprang op af.