Ølhul - Udendørs køleskabNu er det ved at være så godt vejr, så mange planter i haven er ved at blive godt tørstige, men det er også menneskene i haverne som er tørstige, og for at få lidt væske tættere på arbejdspladsen, og samtidig kunne spare lidt på strømmen, har jeg fundet frem til at jeg vil have mig et lille udendørs køleskab (et ølhul).

Jeg kiggede lidt rundt omkring på grunden for at finde et godt sted, og for at finde nogle materialer til det nye udendørs køleskab. På vestsiden af drivhuset helt over mod hækken, fandt jeg frem til at der i meget få timer var sol, da en del planter i drivhuset blokerer for solens lys i de tidlige timer på dagen, mens hækken blokerer for solens lys fra lidt over middag, så her ville være et godt sted at placere det udendørs køleskab.

Dermed kommer det nye udendørs køleskab til at være tæt på køkkenhave, drivhus og frugtbed, men samtidig gemt godt væk fra solens varme.

Jeg havde fundet nogle rester af fundamentblokke, som jeg tænkte måtte kunne bruges til at lave stabile vægge med, og samtidig ville jeg kunne lave et rum som var stort nok til at indeholde en ølkasse, hvilket jo er grunden til at jeg kalder mit udendørs køleskab for et ølhul.

Jeg gravede et ca. 60 cm dybt hul, og ville have fundet noget sand til at lægge de første fundamentblokke ned i, men ca. 50 cm nede var der ikke mere jord, men kun sand, så jeg slap for at finde sandet frem. Blokkene blev placeret i en firkant, og med 3 lag fundamentblokke. Fundamentblokkene blev fyldt op med jord, så det ikke er helt umuligt at fjerne igen, hvis jeg skulle fortryde mit udendørs køleskab senere.

Som låg har jeg til at starte med brugt en gammel bordpladerest, hvor jeg på bagsiden har limet en flamingoplade på. Flamingopladen passer lige ned i hullet mellem fundamentblokkene, mens bordpladen stikker lidt ud over fundamentblokkene, så den hviler på kanterne.

I bunden har jeg overvejet om jeg skal have støbt, eller om jeg bare skal lade det være jord. Uanset hvad jeg gør, skal der være en løsning på vand, da der ved meget regn kan komme vand ned i ølhullet. Hvis jeg støber en bund, vil jeg have sat en rist i, og have et afløbsrør til at gå lidt længere ned. Men med alt det sand som er i bunden, vil vandet meget hurtigt trække væk, og jeg tænker derfor på om det måske er nok med at placere nogle fliser lidt fordelt i bunden af ølhullet, så ølkassen ikke kommer helt ned i sandet, med er hævet lidt. Dermed vil der skulle komme til at stå mere end 6 cm vand i bunden af ølhullet før det når op til ølkassen, og jeg tror på at dette burde være nok.

Jeg er noget i tvivl om hvor lav temperaturen kan blive nede i sådan et ølhul, og jeg er lidt bange for at jeg bliver nødt til at have noget jord ovenpå låget for at kunne få temperaturen rigtigt langt ned. Det kan også være at flamingopladen er nok, men det vil tiden vise. I morgen eftermiddag regner jeg i hvert fald med at det nye ølhul skal give den første kolde forfriskning.