gør det selv bønneespalierI dag skulle der gøres klar til årets bønner, hvilket betød at der skulle bygges 2 bønneespalier til køkkenhaven, så bønneplanterne har noget at vokse op ad. Det er godt nok buskbønner som jeg skal have i køkkenhaven i år, og selvom de ikke behøver at vokse op ad et espalier, skulle det dog give en bedre og lettere tilgængelig høst ved brug af et bønneespalier.

Til gør-det-selv projektet har jeg indkøbt to høvlede 125X32 mm terrassebrædder med en længde på 360 cm, men havde kun brug for det ene. Udover terrassebrædderne har jeg købt to stolpehatte, og har fundet et stykke træ som passer i størrelse til stolpehatten. Jeg skal bruge 2 skruer til at montere hver stolpehat, og skal ellers bruge omkring 44 søm fra sømpistolen til hvert bønneespalier.

Det første jeg gjorde var at tegne en firkant på 50X50 cm, som skulle angive hjørnerne af de fire ben på bønneespalieret. Herefter savede jeg terrassebrædet i to stykker af 180 cm, hvorefter jeg flækkede hvert stykke i 6 lige tykke stykker på rundsaven, så jeg i alt havde 12 stykker. Jeg tog 4 stykker med og stillede et i hvert hjørne af firkanten, og samlede de øverste ender i midten. Med en blyant tegnede jeg på toppene, så jeg kunne se hvor meget der skulle tages af for at gøre overfladen vandret. Hvert ben kom med ind til båndpusseren, og blev slebet ned til stregen. Nu tegnede jeg en ny figur, som bestod af 2 ben, og 2 tværstykker. Jeg optegnede længderne på de to tværstykker, og savede dem ud, inden jeg lagde de 2 ben og de 2 tværstykker på tegningen. Med sømpistolen sømmede jeg ben og tværstykker sammen, og havde så første del af bønneespalieret klart. Den anden del blev lavet på samme måde, og de to dele blev stillet op i den firkant på 50X50 cm som jeg havde tegnet til at starte med. Nu skulle der saves 4 tværstykker mere, og det hele skulle sømmes sammen til et samlet bønneespalier.

Da bønneespalieret var sømmet samme, savede jeg et stykke træ ud som passede i stolpehatten, og sømmede dette stykke træ på toppen af bønneespalieret, inden stolpehatten blev skruet på.
Bunden af bønneespalierets ben kunne have fået den samme tur på båndpusseren som toppen havde fået, men eftersom det ikke skal stå på en plan underflade, men i stedet i køkkenhaven, ser jeg ingen grund til at bruge tid på sådan en lille detalje.

Bønneespalierene blev sat op i køkkenhavens felt 1, hvor der i år skal vokse bælgplanter og kål.