højbed til køkkenhaven - gør-det-selvHøjbede er gode og lette måder at have køkkenhave på, og min nabo vil til at prøve at have en køkkenhave, så i går var jeg på besøg hos naboen for at hjælpe til med at bygge et højbed.

Stedet i haven hvor højbedet skulle være, blev målt op, så vi kunne finde ud af hvor stort bedet skulle være. Vi skulle have plads til at der ville kunne udvides med 3 højbede mere i samme størrelse, så vi kunne få et godt sædskifte.

Vi fandt frem til at et bed på 120 cm i bredden og 480 cm i længden ville være den optimale løsning, både i forhold til størrelsen af haven hvor der skal anlægges køkkenhave, men også i forhold til materialeforbruget. Højbedets kanter skulle laves af krydsfinerplader, og da de er 120*240 cm, skulle bedet laves 60 cm højt, så en plade kunne deles på midten, og dermed ville en plade kunne give 480 cm. side. Så 3 plader til ca. 200 kr. pr. stk. var hvad der skulle indkøbes. Min nabo havde nogle stolper og brædder til at stå som skulle bruges til resten af konstruktionen. Der bliver så en plade á 60*240 cm til overs, men den vil kunne bruges når og hvis højbedskøkkenhaven skal udvides

Bredden af højbedet på 120 cm. blev også valgt for at gøre bedet bredest muligt, uden at det blev så bredt at man ikke kunne nå mindst ind til midten uden at skulle strække sig. På den måde vil man kunne passe hele bedet uden at skulle stå i bedet, og dermed kan man lettere holde jorden meget løs, hvilket giver større grønsager i køkkenhaven.

Der skulle bruges 10 stolper til højbedet, fordelt med en stolpe i hvert af de 4 hjørner, og 6 stolper fordelt over længden af bedet, med et stolpepar i midten ved samlingen af pladerne, samt et stolpepar i midten af hver plade.

Tegning af stolpepar til køkkenhavens højbedVi startede med at bygge stolpeparene, ved at save et brædde på 120 cm, som blev skruet på nederst på stolperne, samt 2 skrå afstivningsbrædder, som gør at stolperne ikke bliver presset ud af jorden der bliver fyldt i højbedet. Afstivningen skulle graves lidt ned for at øge stabiliteten, så vi gravede de 3 render hvor højbedet skulle stå. På tegningen kan ses de to stolper, og brædderne som stabiliserer stolperne, samt jordoverfladen som er markeret med den grønne streg.

Herefter brugte vi et pælebor til hjørnestolperne, og da stolperne var på plads skulle siderne monteres, og så var højbedet bygget.

Der er endnu ikke fyldt jord i højbedet, men vi forventer at få hentet noget champignonkompost i løbet af de næste par dage, og så er højbedet ved at være klar til at tage i brug til køkkenhave.

Jeg har nogle ekstra knoldselleriplanter, porrerplanter og en masse frø i overskud, som jeg ikke selv kan få brugt i år. I stedet for bare at lade det gå til spilde, kan min nabo lige så godt overtage noget af dette, så det bliver let at komme i gang med at dyrke den nye højbedskøkkenhave når der bliver fyldt jord i.

Rundt om højbedet er det planen at der skal lægges fliser, men hvor mange fliser der skal lægges er der endnu ikke helt styr på. Enten skal der bare være en enkelt række fliser langs højbedet, og så græs op til flisekanten, ellers skal der være fliser i 90 cm. bredde, så det kommer til at passe med den bredde der skal være over til de andre højbede som måske skal bygges senere. De 90 cm. mellem højbedene er valgt da det gør det muligt at køre med en trillebør mellem højbedene, uden at man passe meget på at man ikke kører ind i kanterne på højbedene.

Hvis interessen for dyrkning af køkkenhave bliver som man kan forvente, skal jeg nok hjælpe til med at bygge de næste højbede næste år, så selvom det var lidt hårdt arbejde, glæder jeg mig allerede til at komme i gang med endnu et gør-det-selv projekt i haven.