Faktaboks for December
Nedbør mm 66
Nedbørsdage 12
Dagtemperatur 3,7
Middeltemperatur 1,6
Nattetemperatur -0,7
Solskindstimer 43

I december måned kommer vinteren for alvor, så hvis ikke de udendørs vandhaner er blevet tømt og isoleret, skal det gøres nu, så vandskader kan undgås.

Fuglene begynder at have svært ved at finde mad nok, så det er nu at der skal fodres, hvis man ikke tidligere er gået i gang. I begynderhaven bliver der fodret det meste af året, men mest i de kolde vintermåneder.

Inden frosten sætter ind, er det en god idé at få fordelt et lag møg, enten godt omsat stalddyrsgødning, eller også et lag frisk stalddyrsgødning, hvis ikke man har adgang til omsat. Den friske stalddyrsgødning fungerer godt som jorddække, hvor den langsomt vil kompostere og tilføre næringsstoffer til jorden. Til foråret skal jordækket fjernes igen.

Hold godt øje med hvor meget sne der er på træer og buskes grene, så de ikke knækker af sneens vægt.

Begynd at planlægge næste års have, så du kan få bestilt de rigtige frø hjem inden at de pludseligt bliver udsolgt.

Hold godt øje med frugt og grønt der er lagt til vinteropbevaring. Med det samme der konstateres råd eller andre skader, bør det beskadigede kasseres, eventuelt ved at give det til havens fugle.

Med den mindre aktivitet i haven i december måned, er der nu tid til at bygge næste års projekter. Vinteren 2011 blev bl.a. brugt til at bygge et nyt højbed til krydderurterne, og næste vinter kan evt. blive brugt på at færdiggøre den nye mistbænk. Hvis mistbænken bliver færdig inden november måned, vil den nok blive brugt som koldbænk i det første år.