Faktaboks for April
Nedbør mm 41
Nedbørsdage 9
Dagtemperatur 9,6
Middeltemperatur 5,7
Nattetemperatur 2,1
Solskindstimer 162

April måned i 2011 har der været varmt, og ikke bare lidt varmt, men det er den varmeste april måned der nogenside er registreret, så der har været rigtigt gode forhold for planterne i haven.

I starten af april måned skal agurkefrøene sås inde i huset, så der kan komme nogle fine planter til udplantning til drivhuset i løbet af maj måned.

Der vil stadig være stor mulighed for nattefrost i april måned, og for at undgå nattefrosten i drivhuset, kan man tænde et bloklys eller fyrfadslys, som kan holde frosten ude.

Forspirede knoldselleri kan plantes ud i drivhuset, hvor de kan stå indtil knoldselleriplanterne skal plantes videre ud i køkkenhaven.

De børne- og fuglevenlige solsikker kan sås i april måned. De er børnevenlige fordi det er store frø som er lette at håndtere selv for de helt små børn, og fordi de er hurtigtvoksende, så det er sjovt for børn af følge væksten. Der går lidt tid inden de bliver fuglevenlige, men sidst på året er havens fugle meget glade for de solsikkefrø som kommer fra solsikken.

I køkkenhaven begynder rabarberne at blive høstklkare, og de store rabarberblade giver noget materiale til kompostbeholderen.

Majs kan sås i april måned i køkkenhaven, selvom det anbefales at dette først gøres i maj. I 2011 har vi haft ekstra godt vejr, så jeg kan ikke være sikker på at det er de store glas jeg har placeret over majsene der har gjort at de vokser så flot frem som er tilfældet.

Ligesom majsene, kan bønnerne også sås i deres eget lille glasdrivhus.

Græsset begynder for alvor at gro, og plæneklipperen skal findes frem, hvilket også betyder godt med fyld til kompostbeholderen.

Når det begynder at se ud til at nattefrosten ikke kommer til Danmark mere er det tid til at beskære hortensia og roserne.

Dahlia knoldene kan plantes i potter der opbevares lunt og lyst, og uden mulighed for frost. Når vi når hen i maj måned og man er sikker på at der ikke kommer mere nattefrost, kan dahlia planterne plantes ud i haven.

De tidlige rhododendron begynder at blomstre i løbet af måneden.

I køkkenhaven kan der også sås eller udplantes forspirede grønkål.

Det er også i april måned at ærterne skal sås i køkkenhaven, og for at undgå at duerne spiser de små ærtespirer, kan man lave et lille hegn af hønsenet der gør at duerne ikke kan komme til spirerne.

De forspirede squash og græskar kan sammen med porrerne plantes ud i køkkenhaven hvis der ikke kommer mere nattefrost.

Vinrankerne i drivhuset vil begynde at have blomster. Er der mere end 5 blomsterklaser pr. meter, stængel, vil det være en god idé at fjerne de ekstra klaser. Resten af blomsterklaserne kan rystes let for at forbedre bestøvningen. På samme måde vil det være en god idé at hjælpe abrikos, fersken og kiwi med bestøvningen.

Planter som fuchsia og pelargonie vil have store nok skud til at man kan lave nye stiklinger af disse planter.

Mellussnymfer som har overvintret i drivhuset begynder at være aktive, og kan bl.a. ses på undersiden af tomatplanternes blade.