Sorte betonfliser er i løbet af de senere år blevet ganske populær i haverne rundt omkring i landet, og det giver også ganske god mening, da det er en særdeles flot type af flise med mange anvendelsesmuligheder. Den sorte haveflise udstråler i høj grad nytænkning og modighed i haven, og de kan være med til at give terrassen en helt ny dimension, uanset om de benyttes sammen med grå fliser eller alene i en flot belægning. 

De sorte betonfliser skal dog også benyttes med omhu, da de kan blive særdeles varme, såfremt solen bager på dem en hel dag. Derfor kan det være en fordel at kombinere dem med grå sten, hvis solen skinner på terrassen mange timer hver dag. Er terrassen i skygge, eller er det sjældent meget sol på terrassen giver det ikke så store problemer. Derudover egner de sorte havefliser sig også godt til eksempelvis gangstier, da de ikke skiller sig så meget ud fra andre farver i haven, som det ellers er gældende med den klassiske lysegrå type af flise.

Forskellige tykkelser og størrelser til forskellige formål

Fliser med en tykkelse på 5 cm vil typisk blive anvendt til terrasse eller gangsti, mens tykkere fliser kan anvendes i indkørsler, hvis arealet af flisen ikke bliver for stort.

Eksempelvis vil en 6 cm tyk betonflise med et areal på 60x60 cm ikke være oplagt til indkørsler, da den sandsynligvis vil knække under bilens vægt.

Køb de sorte havefliser til billige priser her og få hurtig levering af fliserne.

6 cm tykke sorte betonfliser

30x30
60x60
30x60
15x30
15x15

5 cm tykke sorte betonfliser

50x50
25x50
25x25
40x40
20x40

7 cm tykke sorte betonfliser

50x50
25x50
40x40
20x40
10x10
25x25

8 cm tykke sorte betonfliser

30x30
60x60
30x60
15x30

10 cm tykke sorte betonfliser

30x90
45x90
60x90

Hvordan laves sorte betonfliser?

De sorte havefliser kan produceres på flere forskellige måder, og det er i høj grad denne måde at producere dem på, der er afgørende for deres udseende. Den sorte betonflise kan laves ved, at der tilføres et farvestof betonet, hvorefter flisen formes, og i denne metode er det helt det samme materiale, der benyttes til hele stenen. Disse refereres der også til ved gennemfarvede sorte havefliser. En anden måde, hvorpå det er muligt at lave sorte havefliser, er ved at benytte en lidt grovere og grå type af beton, hvorefter et lag af sort beton lægges over slutteligt. Denne type af beton kaldes 2-komponent, da der benyttes to forskellige komponenter til at lave stenen. De sorte havefliser kan også laves ved at imprægnere stenene sorte, hvilket kaldes havefliser i skarp sort. 

Imprægnering er en form for maling, og en fordel ved denne metode er, at stenene bliver mere sorte og får dermed et skarpere udtryk af sort. En ulempe ved imprægneringen af sorte havefliser er, at imprægneringen vil slides hurtigere over tid, hvormed flisen forholdsvist hurtigt mister dens flotte farve. Her skal det tilføjes, at fliserne vil blive slidt alt efter, hvor flisen benyttes. Vælger du eksempelvis sorte havefliser til din indkørsel, vil de slides hurtigere end på en almindelig terrasse eller gangsti, hvor slitagen ikke er så høj. Vælger du så de fliser med imprægnering, vil imprægneringen hurtige blive slidt væk, der hvor bilen kører i indkørslen, mens slid vil være mindre, hvor du går. Det giver hurtigt forskelle i belægningen, hvilket er en ulempe, såfremt du gerne vil holde hele indkørslen ensartet over lang tid. 

Derfor anbefales det, at du vælger en slidstærk type af sorte betonfliser, således belægningen bliver holdt ensartet over en længere periode og ikke mister sin farve. Derudover er det også vigtigt, at du får fat i fliser fremstillet på den samme måde. Vælger du eksempelvis en kombination af 2-komponent og gennemfarvede sorte havefliser, kan du risikere, at nuancerne vil være forskellige og dermed gå på kompromis med mønsteret og farven i belægningen. Det er især vigtigt at have øje for, hvis du skal have fliser, der skal erstatte ødelagte eller lægge fliser i forlængelse af allerede etableret terrasse. Her er det vigtigt at finde en flise af samme type, der i forvejen er. Her anbefales oftest den gennemfarvede type, fordi den giver mere ensartet udseende – også efter slid – mens de vil have samme udseende fra alle synlige vinkler, selvom flisen skæres til.

Forskellige størrelser

Såvel som det er gældende med andre typer af fliser, fås sorte betonfliser også i mange forskellige størrelser. Det giver den fordel, at du selv kan vælge, hvor store stenene skal være. Som nybegynder i faget kan det være udfordrende at vide, hvilken størrelse du bør vælge. Valget af størrelse handler i høj grad af, hvad flisen skal benyttes til. Først og fremmest har det en udseendemæssig betydning. Vælger du større sten, vil det betyde, at der er færre linjer i belægningen, hvilket vil udstråle ro og lede til endnu mindre vedligeholdelse. Med disse er det dog mere udfordrende at få lavet et korrekt fald i terrassen på en sådan måde, at vand ledes effektivt væk fra terrassen, hvis dette er nødvendigt. Mindre fliser giver muligheder for at lave flere mønstre og give mere liv til terrassen. 

Derudover er det også vigtigt at afstemme størrelsen på sorte betonfliser med størrelsen på terrassen. Har du en forholdsvis stor terrasse, kan du bedre vælge en større flise, da det vil lede til større harmoni. Det kan dog godt lade sig gøre at få en større type af flise til at harmonere på en mindre terrasse. Det afhænger oftest efter smag og behag, men alligevel kan ovenstående være en fordel at tage med sig i betragtning ved valg af størrelse af sorte havefliser.

Åbner muligheder for flotte mønstre

Med sorte havefliser er det også muligt at lave forskellige mønstre, hvilket eksempelvis kan gøres med forskellige størrelser af fliser. Det er også muligt at skabe nytænkende mønstre på terrassen ved at kombinere den sorte haveflise med den klassiske betonflise i grå. Her kan du drage fordel af, at sorte og grå fliser ofte er af samme typer, hvormed det er muligt at få dem i samme højde, således de er lette at få lagt. 

Et klassisk mønster, som passer til mange terrasser, er mønsteret, hvor der i midten placeres to større sorte havefliser, og omkring disse placeres mindre grå eller sorte haveflise, således modulet kommer til at forme et 8-tal. Således kan flere moduler kombineres på hele terrassen, eller du kan vælge at have få moduler fordelt på terrassen alt efter ønske. Dette er blot et eksempel, og det er kun fantasien, der sætter grænser i forhold til, hvilke mønstre du kan lave. 

Det kan også være, at du hellere vil have skrå linjer frem for lige, klassiske linjer. Der er rigtig mange muligheder for valg af mønstre og ved at kombinere de forskellige farver, er det muligt at skabe unikke og personlige mønstre til jeres terrasse, som passer til netop jeres boligs udtryk. Det er også noget af det, der er så specielt og godt ved sådanne anlægningsprojekter, da det er muligt at lave en terrasse, indkørsel eller lignende, der passer som fod i hose til egne krav og behov samt boligens udtryk.

Kan også benyttes i indkørsel

Den sorte betonflise er også mulig at benytte i en indkørsel alene eller i et mønster med eksempelvis grå fliser. Fliserne er særdeles robuste og kan med det rette forarbejde agere indkørsel i rigtig mange år uden meget slid og med god bibeholdelse af kvaliteten. Her skal det nævnes, at indkørslen er noget af det første, man støder på, når man møder en bolig. Derfor er det også vigtigt, at denne passer til boligen og komplementerer det samlede udtryk. Mulighederne for at dette realiseres øges en hel del, når det også er muligt at vælge en sort flise. Det kan være, at murstenene på huset giver bedre anledning til at benytte sorte betonfliser, hvorfor grå betonfliser alene ikke vil bidrage til den ellers vigtige harmoni. Her kan der benyttes udelukkende sort eller en kombination af de to farver. 

Mange anvendelsesmuligheder

De sorte betonfliser besidder altså et væld af forskellige anvendelsesmuligheder. De kan benyttes til:

  • Terrasse
  • Indkørsel
  • Gangstier
  • Bede
  • Flisetrapper
  • Og meget andet

Derfor kan du med fordel vælge de sorte betonfliser, da du gennemgående kan benytte dem i hele haveprojektet, uanset hvad og hvor der skal anlægges belægning. Udover dette klæder det også den sorte betonflise af indgå i et mønster med grå betonfliser, hvor det er muligt at lave flotte kombinationer og derved danne et flot og unikt mønster i belægningen. Det skal her også nævnes, at der laves små brosten i sort og grå beton, som kan bidrage yderligere til flot mønstring på terrasser, i indkørsler, gangstier og lignende.

Minimalt vedligehold på sorte havefliser

En anden fordel ved denne type af haveflise er også, at der er et minimalt vedligehold ved at benytte de sorte betonfliser, således du blot skal lægge mest energi i at få fliserne lagt, hvorefter du blot skal nyde belægningen, uanset om det er i indkørslen, på terrassen, en gangsti eller lignende. Et af de vigtigste vedligeholdelsespunkter er dog at holde ukrudt, mos og alger væk fra terrassen. 

Der kan ske det, at der vokser græs, ukrudt eller lignende op mellem fugerne mellem fliserne, hvilket er vigtigt at få holdt nede. Får dette ukrudt, mos osv. fat, kan det være med til at ødelægge oplevelsen af en flot terrasse. Jo større sten du end måtte vælge, jo færre fuger vil der være, hvormed der vil være færre fuger at holde ukrudt væk fra. Dette kan dog forebygges inden anlægningen, og fugerne er oftest så smalle mellem betonfliser, at det er svært for ukrudtet at få rigtig fat. Den sorte betonflise kræver minimalt med vedligehold, så du blot skal nyde din nye belægning, når den er lagt.