Hvordan fungerer kapilærkasser
Kapilærkasser sælges hos diverse planteskoler, tømmerhandler og på webshops. De kaldes også for selvvandingskasser. En kapilærkasse er en kasse af flamingo, hvorpå der er en flamingotop, med 3 rør som går ned til lige over bunden af flamingokassen. Flamingorørene i toppen af kapilærkassen skal fyldes med jord, og det samme skal resten af toppen af kapilærkassen. Dette kan gøres med en plantesæk, men der kan også bruges almindeligt havejord.

Når der er fyldt jord i toppen af kapilærkassen, kan der plantes i kassen. I hjørnet af kapilærkassen er der et hul som er beregnet til at hælde vand i. Når man fylder kapilærkassen med vand, vil de planter der plantes i kapilærkassen automatisk blive vandet indtil der ikke er mere vand i kassen. Der kan være ca. 50 liter vand i en kapilærkasse, og producenterne skriver at det er nok til 7-14 dages forbrug. Udover vanding kan kapilærkassen også hjælpe med at tilføre gødning til planterne, da der blandes gødning i vandet som hældes i kapilærkassen. Når kapilærkassen er tømt for vand, vil det være en god idé at hælde den første kande vand direkte i jorden, så noget af det ophobede gødning bliver skyllet ned i bunden af kapilærkassen, inden den fyldes på normal vis gennem påfyldningshullet i hjørnet.

Kapilærkasser i drivhuset
Kapilærkasser er supergode i drivhuse, hvor de med en plantesæk er en let måde at have tomater, agurker, chili, peber og andre drivhusplanter til at stå i drivhuset. Med kapilærkassen/selvvandingskassen forsvinder meget af pasningsbehovet, da der ikke skal vandes så ofte, og gødning af planterne kan foregå lettere. Man skal dog ikke glemme at planterne stadig skal passes, selvom der ikke skal vandes så ofte som hvis der ikke bliver brugt en kapilærkasse.

Kapilærkasser som urtehave
Nogle krydderurter tåler udtørring mens andre ikke er glade for det, og derfor kan en kapilærkasse også være en fornuftig løsning til krydderurterne. En kapilærkasse fyldt med god plantejord giver gode og friske krydderurter uden meget pasning.

Kapilærkasse som drivbænk
Inden drivhusplanterne skal plantes ud i drivhuset, kan kapilærkasserne bruges som drivbænke, og kan således være med til af forspire nogle af de grøntsager som man gerne vil have forspiret inden de skal plantes ud i køkkenhaven.

Kapilærkasser som blomsterkasse
Kapilærkasser kan også sagtens bruges som blomsterkasse på terrassen, altanen eller hvor man ønsker at have en blomsterkasse. Hvis man vil bruge en kapilærkasse som blomsterkasse, kan det være at man gerne vil have et andet udseende end den hvide flamingokasse, og dette kan også sagtens lade sig gøre. Kapilærkasser kan males med vandbaseret maling, eller de kan skjules i en kapilærkasseskjuler. Man kan også vælge at sætte kapilærkassen op ad et espalier, eller påmontere et espalier, hvis man ønsker klatreplanter i sin kapilærkasse.

Kapilærkassens størrelse
Kapilærkasser er omkring 80 * 40 cm og har en højde på ca. 25 cm. Kapilærkassen kan indeholde ca. 50 liter vand.

Kapilærkasseskjulere
Der findes mange forskellige udformninger af kapilærkasseskjulere, og er udført i træ, pil eller andre materialer. Nogle kapilærkasseskjulere leveres med et påmonteret espalier.

Kapilærkasse indlægsposer
Hvis en kapilærkasse bliver utæt, kan der købes en indlægspose, hvor vandet bliver hældt i. Indlægsposen vil således dække hullet i den utætte kapilærkasse.

Vinterbrug af kapilærkasse
Nogle kapilærkasser kan der købes låg til, og de kan dermed også bruges til vinteropbevaring af grøntsager. Kapilærkasserne isolerer godt, og kan derfor holde frosten eller varmen ude i store dele af vinteren. I længere perioder med frost, skal kapilærkassen dog have noget ekstra isolering for at undgå at frosten kommer ind i kassen. Kapilærkassen kan også placeres op ad huset i frostperioder, og dermed vil kassen modtage noget varme fra huset. Placeres kapilærkassen i drivhuset i løbet af vinteren, skal man være meget opmærksom på varmen på de varme dage.

Minikapilærkasse / minidrivhus
Der findes også producenter som laver minidrivhuse i mindre kapilærkasser. Minidrivhusene er oftest opdelt i små planterum, og leveres med en top af klar plastik. Til minikapilærkasserne kan der bruges vandingsduge, som hjælper til med at vande de små spirer.