Test af gratis varme i drivhuset til forspiring

Jeg har besluttet mig for at lave en test af en måde jeg tror, kan give noget ekstra gratis varme i drivhuset til forspiring.

Jeg har i løbet af vinteren gået og overvejet meget hvordan jeg kan få noget ekstra varme i drivhuset og har overvejet mange forskellige ting.

Brændeovn

Brændeovnen ville være relativ nem at installere, men det ville kræve at der blev fyret op hele tiden, og der ville meget nemt blive alt for varmt lige når der blive fyret op. Herudover er der en del udgifter forbundet med indkøb af brændeovn og skorsten.

Varmepumpe

En luft-til-luft varmepumpe kunne installeres og varme drivhuset lidt op, men her er jeg lidt bekymret for hvor hurtigt elmåleren vil løbe, og herudover er der en del udgifter forbundet med indkøb og opstilling.

Alle de andre

Herudover har jeg brugt bloklys lidt til at give en lille smule varme og holde nattefrosten ude af drivhuset, men det er noget der skal tændes ofte, og ikke noget der giver specielt meget varme.

Sten og vand skal kunne optage en del varme i løbet af dagen som så afgives i løbet af natten. Jeg har lagt røde belægningsklinker i 2/3 af drivhuset, så der er en del sten der kan optage varmen, men vandet har jeg ikke forsøgt endnu.

Og nu den løsning som jeg vil teste, for den er forholdsvis simpel og billig – men virker den?

Jeg ved ikke om det giver ekstra varme til forspiring, og derfor går jeg først i gang med at teste inden jeg vil til at prøve at forspire inde i drivhuset.

Det forsøget går ud på er at bruge en klar plastkasse med låg som et ekstra drivhus inde i drivhuset.

Når solen skinner vil luften i drivhuset hurtigt blive varmere end luften udenfor drivhuset, og derfor tænker jeg at luften inde i den lukkede plastkasse vil blive varmere end luften i drivhuset. Og dermed vil luften også blive kølet langsommere ned inde i plastkassen, da luften inde i drivhuset først skal køles af før luften i plastkassen bliver kølet af.

Dermed tænker jeg at jeg vil kunne opnå en større varme gratis inde i kassen hvor jeg så kan forspire mine planter.

Jeg har stillet to ens plastkasser op ved siden af hinanden.

Nede i hver plastkasse har jeg lagt et min/max termometer og så satte jeg låg på den ene kasse.

Dermed vil ens termometre være placeret i ens højde, og med ens omgivelser blot den ene forskel at der er låg over det ene termometer, så den varme luft ikke bare kan stige op.

Det bliver spændende at se om der er temperaturforskal og hvor stor temperaturforskellen vil være.

Jeg skal nok følge op på testen herinde.

Testresultat af første nat

Testen blev stillet op sidst på dagen, og derfor var der ikke meget tid til at få opvarmet luften inde i plastkassen med låg inden der blev mørkt, og derfor er resultatet af første nats test måske ikke retvisende.

Det ser dog ud til at der er en lille effekt ved at bruge en plastkasse med låg til at opnå lidt ekstra gratis varme til forspiring inde i drivhuset.

Og det er med tryk på lidt, for det ser umiddelbart ud til at der max er tale om ½ grad forskel på minimumtemperaturen.

Temperaturforskel
Termometret til venstre viser minimumstemperaturen i plastkassen uden låg, mens termometret til højre viser minimumstemperaturen i plastkasse med låg

Max temperaturen kan ikke bruges til noget, da jeg ikke lod termometrene måle temperaturen inde i drivhuset før jeg nulstillede den, så de 10-15 grader der står som max er fra før termometrene kom ind i drivhuset.

Det bliver spændende at se om temperaturen komme til at afvige mere når plastkasserne har fået lov til at stå i drivhuset en hel dag.