Test af gratis varme i drivhuset til forspiring

Jeg har besluttet mig for at lave en test af en måde jeg tror, kan give noget ekstra gratis varme i drivhuset til forspiring.

Jeg har i løbet af vinteren gået og overvejet meget hvordan jeg kan få noget ekstra varme i drivhuset og har overvejet mange forskellige ting.

Nyt Juliana Gartner drivhus

Det har været noget af et år i haven, hvor det seneste projekt har været det nye Juliana Gartner drivhus på 18,8 m2.

Drivhuset står hvor det skal. Belægningen er på plads. Der er gravet ud til bede ved siden af indgangen, og der er lavet klar til et bed i bunden af drivhuset.

Den dobbelte stalddør mangler at blive monteret, og så skal vvs’eren og elektrikeren forbi for at lave vand og strøm færdigt. Der er trukket vand og el ind i drivhuset, men det er ikke sluttet til endnu.

Udenfor drivhuset får vi også en vandhane, så vi nemt kan vande køkkenhaven som kommer til at være hele vejen rundt om drivhuset.

Til belægning har vi valgt den røde belægningsklinke med spil fra Randers Tegl. Det giver en masse varme, både at kigge på, men også varme om aftenen, hvor stenene afgiver den varme de har optaget i løbet af dagen.

I bunden af drivhuset skal vi have en rød og en grøn vindrue samt et figentræ og et nektarintræ.

I bedene ved døren skal der mod syd vokse agurker og squash, mens der mod nord skal vokse tomater, chili og peberfrugt.

Vi har købt et citrontræ som skal vokse i en krukke, så det kan flyttes ind i skuret og stå frostfrit om vinteren.

Jeg regner med at der skal installeres et Gardena Micro Drip system med vandingscomputer inde i drivhuset. På den måde kan vi nemt styre at planterne bliver vandet og gødet, og vi er ikke afhængige af at venner eller familie skal forbi for at vande hvis vi tager på ferie.

Systemet gør det muligt at køre med flere forskellige typer af gødning til forskellige dele af drivhuset, og dermed kan vi køre med forskellige gødninger til tomater, agurker og citrontræ.

I løbet af oktober måned er det planen at få bygget højbede rundt om drivhuset, så de er klar til at der skal sås grønsager til foråret.

Hvis jeg ikke når at bygge alle højbedene i løbet af oktober måned, går det nok også, da de jo først skal bruges omkring marts – maj måned. 

 

Juliana Gartner 18,8 m2

Nu kommer der snart nyt drivhus i begynderhaven. Juliana Gartner 18,8 m2 drivhuset er bestilt og bliver sat op i løbet af sommeren.

Det var egentligt planen at drivhuset først skulle sættes op til efteråret, men nogen idéer kan bare ikke blive inde i hovedet, og skal føres ud i livet hurtigst muligt.

Jeg tror ikke på at vi får ret meget ud af drivhuset i løbet af sommeren, men til efteråret når det er for koldt at sidde ude, kan vi trække ind i drivhuset og nyde den varme som solen kan give.

Fra den dobbelte stalddør skal der være en flisesti med bede på begge sider. Flisestien skal blive til belægning i fuld bredde i modsatte ende af drivhuset, så der er plads til et havebord og havestole.

Helt op mod den bagerste del af drivhuset skal der vokse en figen, to vindruer og måske noget andet.

Der skal være plads til os alle 4 i løbet af efteråret og foråret. I sommerperioden kommer havebord og stole op på terrassen, og så skal der bare være en enkelt eller måske to stole. Resten af pladsen kan så blive brugt til krukker eller lignende.

Inde i drivhuset skal der være el og vand. Begge dele er trukket ned i bunden af haven hvor drivhuset skal være, så det er lige til at få installeret.

Når vækstsæsonen er overstået, er det planen at de to bede skal graves fri for jord og i stedet fyldes op med halmballer og øverst et lag hestemøg. Det skulle gerne give en god kompostering, som skaber en del varme. Dermed bør vi kunne holde det værste frost ude af drivhuset, så det er muligt at opbevare oliven, citrus og lignende inde i drivhuset.

Ved at vælge kapilærkasserne fra, har jeg brug for en anden type af ”selvvanding”, og derfor er det planen at få installeret et vandingsanlæg i drivhsuet. Om det kun skal installeres i de to bede, eller om det også skal kunne udvides til at vande krukker, har jeg ikke besluttet mig for, men det bliver nok svært at holde planterne i krukkerne i live uden at have noget automatisk vanding.

Til Juliana Gartner drivhuset på 18,8 m2 er der 6 tagvinduer, og de skal selvfølgeligt have automatisk åbne/lukke system, så der bliver luftet ud når der bliver varmt inde i drivhuset.