Højbed til krydderurterOver en længere periode har jeg været i gang med at bygge et nyt højbed til mine krydderurter. Det er nu ikke fordi det tager meget lang tid at bygge sådan et højbed, men i stedet for at lave det hele på kort tid, har jeg valgt at arbejde stille og roligt med projektet når jeg lige har haft lidt tid.

Derfor har jeg brugt en del aftener i skuret, hvor jeg måske kun har malet et stykke træ eller to, i stedet for at male det hele på en gang.

Højbed til krydderurter - ArbejdstegningEnde af højbed til krydderurterEnden af højbedet til krydderurter sat i jordenSiden af højbedet til krydderurter sat i jordenJeg havde fået indkøbt nogle uhøvlede forskallingsbrædder som ikke skulle bruges til det oprindelige projekt alligevel, og derfor var det naturligt at bruge disse brædder til at bygge højbedet af. Ligeledes havde jeg et par lægter til at lægge, så de kunne blive brugt som stolper i bedet. Det er ikke det bedst holdbare træ at bygge et højbed af, men omvendt har jeg på fornemmelsen at bedet alligevel ikke får lov til at eksistere evigt, så der er ingen grund til at investere i dyre produkter.

Første step var at få målt op og lavet en arbejdstegning af bedet. Haven har lidt niveauforskel der hvor bedet skal være, og derfor er det ikke nødvendigt at bedet havde samme højde over det hele. I sydenden er der således kun brug for 2 brædder, da bedet her kun skal ca. 15 cm over jorden, hvorimod at der i nordenden af bedet er 4 brædder, da bedet her skal næsten 40 cm over jorden. Vestsiden af bedet går fra 2 til 4 brædder, og østsiden af højbedet er de fundamentsblokke som holder terrassen.

Efter træet var malet og savet ud i de rigtige længder, samlede jeg først de to ender med to skruer igennem hvert brædde så de sidder fast på lægterne. Efter enderne af højbedet var samlet, var det tid til at samle siden. Men eftersom hjørnestolperne allerede var skruet fast på enderne, var der kun de to midterste stolper at skrue brædderne fast i. De 3 øverste brædder blev skruet i, mens jeg ventede med det nederste, da det ellers kun ville blive skruet fast i en stolpe.

Efter at alle siderne var samlet, skulle der graves ud til stolperne. De 6 huller blev gravet med et pælebor, og der blev gravet græstørv op mellem hullerne, så de to højbed sider kunne sættes ned. Siderne blev skruet sammen, og så var højbedet færdigt.

Da højbedet står oven på en græsplæne, har jeg gravet lidt græstørv af, men for at sikre mere med at eventuelle senegræs rødder begynder at spire, har jeg udlagt lidt genbrugspap og aviser inden der er blevet fyldt lidt jord i.

Når vi kommer lidt tættere på såtidspunkterne for krydderurterne, regner jeg med at hente noget champignonkompost og fylde højbedet op med det. Med placeringen lige ved siden af terrassen, vil det være let at komme til når man skal bruge krydderurter i madlavningen.