Hjemmelavet brændenældegødningBrændenældegødning er en rimelig let måde at få lavet hjemmelavet gødning på, og det skulle prøves igen i år. For 2 år siden prøvede jeg også at lave brændenældegødning, men af mange årsager blev det ikke til noget, så i år hvor jeg kan se at tiden er til det, skal det igen prøves med brændenældegødning.

Jeg har ca. 200 meter til et smalt stykke skov, hvor der er masser af brændenælder, så det er lige til at få brændenælderne plukket. Jeg havde to bæreposer med, og de to bæreposer fyldt med brændenælder gav ca. 3,5 kilo brændenælder.

Da jeg havde plukket brændenælderne og fået dem med hjem, blev de klippet i mindre stykker på ca. 10 cm. og fyldt i en murebalje. Da alle brændenælderne var klippet i mindre stykker, blev der fyldt 35 liter vand i murebaljen, så altså 1 kilo brændenælder til 10 liter vand.

Nu skal brændenælderne stå i murebaljen i 14 dage, hvor jeg en gang dagligt skal have greben ned i brændenældegødningen og vende det rundt. Ved at lade brændenælder og vand være i murebaljen i 14 dage, sættes gang i en gæringsproces der nedbryder brændenælderne, hvilket betyder at vandet bliver fyldt med kvælstof.

Når brændenældegødningen har stået i 14 dage, skal resterne af brændenælderne sies fra, og væsken i murebaljen er nu færdiglavet hjemmelavet brændenældegødning.

Brændenældegødningen skal blandes 1:10, og jeg forventer at der vil være ca. 30 liter gødning når resterne af brændenælderne er blevet siet fra, så i alt vil der være omkring 300 liter gødningsvand.

Udover at brændenældegødningen er fyldt med kvælstof der er godt for planterne, skulle brændenældegødningen også kunne få bladlus væk fra havens roser. Så med noget hjemmelavet brændenældegødning, vil man kunne skylde sine bladlusbefængte roser, og dermed få bladlusene til at finde et andet hjem end havens roser.
Når man skal plukke brændenælder er det en god idé at dække sig godt ind i tøj, så brændenælderne ikke brænder på huden. Derfor er det også en god idé at plukke brændenælder en kølig eller skyet dag, da plukning af brændenælder iført lange bukser, strømper, sko, lange ærmer og handsker i høj solskin og meget varme kan være en ubehagelig oplevelse. Alligevel valgte jeg at plukke brændenælderne i 25 graders varme og masser af sol, så jeg var godt gennemvarmet efter plukningen af brændenælderne.