Begynderhaven.dk - haven på nettet

 
Køkkenhave
Bede
Årets gang
Andet
Nyhedsbrev
Der vil ca. blive udsendt et nyhedsbrev hver måned

Frøbutikken - Frø til hele haven

BOXIT Opbevaring

Kridtvejsplanter - Læggekartofler til haven

Vores Nye Hus

Algebehandling og algerens af tag, fliser og facade

Dyrk haven økologiks
Haven Køkkenhaven Hvad skal der til for at undvære kød
Hvad skal der til for at undvære kød PDF Udskriv Email
Lørdag, 4. august 2012 23:32

Bælgplanter er proteinholdigeJeg elsker kød, og de få gange at vi har været igennem et aftensmåltid uden kød på bordet, er der ikke gået ret lang tid efter vi er færdige med at spise, før jeg har stået og kigget ind i køleskabet for at finde noget mad, og helst noget kød.

Vi prøver på at fremstille så mange af vores madprodukter som muligt selv, men vi er ikke kommet til at kunne lave vores eget kød. Derfor er tanken om alternativer opstået, men hvad skal der til for at man kan undvære kød?

En af de store udfordringer i forhold til at skulle undvære kød, er at få proteiner nok, da der i de fleste af vores frugt og grønt ikke er nok protein til at man kan dække kroppens behov. Det kan dog muliggøres at dyrke grønsager selv som indeholder masser af protein, og den vej kunne spare noget kød væk.

De vigtigste planter i køkkenhaven som alternativ til kød er bælgplanterne, som indeholder meget mere protein end de fleste andre køkkenhaveplanter, så ved at dyrke mange bønner og ærter, vil man kunne få dækket en del af det proteinbehov som kroppen har.

De grønne bønner som vi har i køkkenhaven i år, er bare langt fra lige så proteinholdige som brune-, sorte-, hvide-, heste- eller kidney/røde bønner. Men kan smagen af bønner, linser og ærter slå smagen af kød? Jeg tvivler, men vil meget gerne lade det komme an på en prøve.

Udover bælgplanterne kan grønkål også være en rimelig kilde til protein. Der er dog ikke nok protein i grønkål til at det kan stå alene, men der vil være et godt tilskud protein i grønkålen.

Jeg har tidligere fået lavet 2 små hasselplanter, som på et tidspunkt bliver så store at der kommer nødder på dem. Hasselnødderne har også et godt niveau af protein, men der skal mange nødder til for at dække et dagsbehov.

Hvad er alternativet? Vi kunne fortsætte med at købe alt vores kød, som vi hidtil har gjort, men vi kunne også vælge at få lidt flere dyr, og denne gang med henblik på at fremstille kød og protein. Her tænker jeg specielt på høns, som lægger nogle proteinholdige æg, og på et tidspunkt kan blive slagtet og give noget kød.

Det jeg regner med at der bliver det første skridt på vejen er at prøve at lave en kødfri aften om ugen, hvor vi bliver tvunget til at finde alternativer som smager godt, og som kan gøre os mætte. På den måde kan vi finde frem til hvilke råvarer vi har brug for, og herefter finde ud af hvad der skal til for at vi selv kan dyrke dette.

 
Relaterede artikler