Begynderhaven.dk - haven på nettet

 
Køkkenhave
Bede
Årets gang
Andet
Nyhedsbrev
Der vil ca. blive udsendt et nyhedsbrev hver måned

Frøbutikken - Frø til hele haven

BOXIT Opbevaring

Kridtvejsplanter - Læggekartofler til haven

Vores Nye Hus

Algebehandling og algerens af tag, fliser og facade

Dyrk haven økologiks
Knoldselleri (Apium graveolens var. rapaceum) PDF Udskriv Email

Hvor kommer knoldselleri fra?
Knoldsellerien er en variant af den vilde selleri, der har oprindelse i middelhavslandene, og hører til de skærmblomstrene planter. Det er en toårig plante som det første år udvikler rodknold og blade, og det efterfølgende år udvikler en blomsterstængel.

Knoldselleri priklet ud i drivhusetHvornår og hvordan skal knoldselleri sås og høstes?
Knoldselleri kræver en lang vækstsæson, og det er derfor vigtigt at forspire planten inden den plantes ud i køkkenhaven i maj-juni måned. Planterne skal have en rimelig størrelse allerede ved udplantning og det er derfor nødvendigt at komme tidligt i gang med forspiringen. Allerede i januar måned kan det lade sig gøre at starte forspiringen af knoldselleri, og ved forspiring i slutningen af februar er det ved at være så sent, at knoldsellerihøsten ikke vil blive god. Frøene skal ikke dækkes med jord, men blot trykkes mod jordoverfladen, da de kræver lys for at spire, dog ikke direkte sollys, da dette skader frøene. Efter ca. 7 dage vil der komme små spirer til syne. I de mørke måneder som januar og februar er i Danmark, vil knoldselleriplanterne have godt af noget lystilskud. Hvis man forspirer knoldselleri inde, skal de flyttes til et køligt rum med så meget lys som muligt når spirerne er kommet frem, da de ellers vil vokse for hurtigt, og dermed blive tynde og ranglede.

Fra slut april til start maj kan planterne prikles ud i større kasser eller potter, og de vil nu kunne være i et ikke opvarmet drivhus, som dog skal holdes frostfrit. Hvis planterne plantes ud i køkkenhaven i den første halvdel af maj måned, kan det være nødvendigt at dække med fiberdug for at undgå at knoldselleriplanterne går i stok. Det er vigtigt at knoldselleriplanterne ikke plantes dybere end de har stået ved forspiringen.

Knoldselleri plantet ud i køkkenhavenKnoldselleri plantes med en afstand på 30-50 cm mellem planterne. Afstanden mellem planterne er medbestemmende over hvor store knolde der bliver udviklet, men også på hvor stor sandsynligheden for at knoldene bliver hule er. Jo større afstand, jo større knolde, og jo større sandsynlighed for at de bliver hule.

De optimale forhold for dyrkning af knoldselleri er i en næringsrig veldrænet og humusrig jord, gerne med lidt læ, og med en ph-værdi omkring 6,5-7,5. Hvis der indgår grøngødningsbede i sædskiftet, vil knoldselleri være gode planter efter et grøngødningsbed med kvælstofbindende planter som kløver. Det kan derudover være nødvendigt med ekstra gødning i juni/juli måned, og gerne staldgødning, som planterne vil have godt af. I tørre perioder er det vigtigt at vande, da planterne bliver svækket meget ved vandmangel.

Knoldselleri høstes fra oktober til november, inden frosten sætter ind. Planterne tåler ikke frost, men de store stængler og blade gør at den første nattefrost sjældent er nok til at gøre reel skade på knolden.

Knoldene opbevares efterfølgende køligt, gerne lige over frysepunktet, og aldrig under. De kan opbevares i kasser med sand for at undgå udtørring.

Hvilke planter er gode ved siden af knoldselleri?

 • Buskbønne
 • Kamille
 • Knudekål
 • Kål
 • Porre
 • Roe
 • Tomat

Hvilke planter er dårlige ved siden af knoldselleri?

 • Kartoffel
 • Majs
 • Salat

Hvilke sygdomme og skadedyr er knoldselleri modtagelig overfor?
Bladlus kan forekomme på planterne, og bekæmpes bedst ved at optimere forholdene for bladlusenes naturlige fjender. Larver fra gulerodsfluen kan angribe knoldsellerien, men det er normalt ikke et problem. Selleri-minerfluen kan lægge æg på bladene, og larverne vil minere bladene på planterne, så der kommer gennemsigtige pletter. For at undgå gulerodsfluen og selleri-minerfluen kan planterne dækkes med insektnet eller fiberdug.

Knoldselleri må ikke mangle magnesium, og vil få gule bladrender hvis det sker. Ligeledes må der heller ikke mangle bor, hvilket gør at der kommer mørkfarvede pletter på knoldene, hule knolde og brune sprækker i stilkene.

Det anbefales at dyrkning af knoldselleri indgår i et sædskifte der gør at der går mindst 4-5 år før den dyrkes på samme plads igen. Derudover bør andre skærmblomstrene planter heller ikke vokse på samme plads indenfor samme periode.

Hvilke forskellige arter findes der af knoldselleri?
Der findes lidt forskellige arter af knoldselleri, hvor det kun er Monarch som jeg har prøvet i begynderhaven. Monarch er den sort som jeg er blevet anbefalet, og derfor er det den jeg har afprøvet. Af andre sorter kan nævnes:

 • Alabaster
 • Balder
 • Cesar
 • Mentor
 • Monarch
 • Prager Riesen
 • Roem van Zwijndrecht
 • Snehvide

Knoldselleri i madlavningen
Knoldselleri bruges bl.a. i kartoffelmos, suppe, stuvning, stegt i olie, i wok eller rå i salat. Det er både knolden og stilkene der kan bruges i madlavningen. Stilkene er rigtigt gode til at koge suppe på, og med små tern fra rodknolden bliver supper helt perfekt. Der er gode grove kostfibre, kalium og vitaminerne C, K og B6 i sellerien.

Begynderhavens erfaringer med knoldselleri
2011 var det første år der blev dyrket knoldselleri som gav afkast i begynderhaven. Høsten af knoldselleriene var dog ikke så stor som håbet, og det var begrænset hvor meget spiseligt det blev til. Grunden til at det kom tættere på end før, var at jeg forspirede knoldselleriene indenfor, inden de blev plantet ud i køkkenhaven. Jeg er ret sikker på at grunden til at resultatet ikke blev bedre var at der ikke kom nok gødning til i løbet af vækstperioden. Derfor skal der igen i 2012 dyrkes knoldselleri i begynderhaven.

Knoldsellerifrø kan købes i froebutikken.dk


 
Relaterede artikler