Begynderhaven.dk - haven på nettet

 
Køkkenhave
Bede
Årets gang
Andet
Nyhedsbrev
Der vil ca. blive udsendt et nyhedsbrev hver måned

Frøbutikken - Frø til hele haven

BOXIT Opbevaring

Kridtvejsplanter - Læggekartofler til haven

Vores Nye Hus

Algebehandling og algerens af tag, fliser og facade

Dyrk haven økologiks
Squash / Courgette / Zucchini (Cucurbita pepo) PDF Udskriv Email

SquashHvor kommer squash fra?
Squash kommer fra sydamerika, og er en forholdsvis ny grønsag herhjemme, som kun har været dyrket erhvervsmæssigt i ca. 30 år. Squash kendes også under de andre navne courgette (fransk) og zucchini (italiensk). Planten tilhører græskarfamilien og nogle sorter vil ved fuld opmodning også minde mere om græskar, end som de squash man kender fra supermarkederne.

Der findes mange forskellige sorter af squash, og de mest kendte giver grønne frugter. Squash kan dog også give gule, hvide og grålige til næsten sorte frugter.

Hvornår og hvordan skal squash sås og høstes?
Squash kan forspires inde fra midt i april til midt i maj, og plantes ud i køkkenhaven når de har 2-4 blade, hvilket vil være ca. 1 måned efter såning.
Man kan også så squash direkte på friland, når jordtemperaturen kommer op på 10 grader, hvilket vil ske omkring maj-juni måned. Ved udplantning kan det være nødvendigt at vande jorden, men ellers skal man være forsigtig med vanding af squash, da det fremmer bladsætning og nedsætter blomstersætning.

Planten kan bedst lide løs jord, så squash er lettere at dyrke i bede efter højbedmetoden, end i de mere traditionelle rækker, hvor jorden kan blive mere fast når man går mellem rækkerne.

Det er en meget varmekrævende plante, og derfor skal man også dække af mod nattefrost med fiberdug, hvis man planter squash ud inden den sidste nattefrost.

Hvis man dyrker squash i bede, kan man sætte planterne med 80 cm mellem hver plante, og dyrkning i rækker kræver mindst en meter mellem rækkerne.

Squash kræver noget næring for at lave store flotte grønsager, så det kan være en godt idé at sprede noget hestemøg eller anden stalddyrsgødning ud i bedet omkring planterne.

Hvis der kommer for mange frugter på planterne, kan det resultere i at de ikke bliver lige så store i enden, og begynder at rådne. Hold derfor øje med planterne, og skær nogle squash af, hvis der er mange på en plante. De små squash kan også sagtens bruges i madlavningen.

Squash er normalt klar til høst fra slut juni til start juli, og planterne bliver ved med at producere frugter frem til oktober måned. De nyhøstede squash kan holde sig i ca. 2 uger i køleskabet, mens de squash der får lov at sidde længe og danne et tyk skal kan holde sig meget længere.

Hvilke planter er gode ved siden af squash?

 • Bønne
 • Græskar
 • Løg
 • Majs
 • Porre
 • Rødbede

Hvilke planter er dårlige ved siden af squash?
Vi kender ikke nogen planter som er dårlige ved siden af squash

Hvilke sygdomme og skadedyr er squash modtagelig overfor?
Agurkeskimmel kan ramme squashplanter , og det ses som små områder der først er hvidlige og senere bliver brunlige.

Hvis man sår squash tidligt, og dermed i kold jord, er der mulighed for at planterne angribes af rodbrandsvampe, så man skal passe på med ikke at gå for tidligt i gang med såning på friland.

Meldug kan ramme squash i varme og tørre perioder, og kan afhjælpes ved at plante på et mere luftigt sted.

Generelt er squash en let plante at få med i sædskiftet, da den ikke vil overføre sygdomme til andre planter, i køkkenhaven. Det er dog stadig en god idé at lade squash indgå i et sædskifte på mindst 4 år.

Hvilke forskellige sorter findes der af squash?

 • Black Beauty
 • Blue Hubbard (blålig-grå)
 • Corkneck (gul)
 • Early White Bush Scallop (Hvid)
 • Elite F1
 • Green Hubbard
 • Greyzini F1
 • Italian Striped
 • Pink Banana Jumbo
 • Sweet Meat (grå)
 • Table Queen Acorn

Squash i madlavningen
Squash er god i salatskålen, eller i skiveskåret i en wok. Man kan også udhule halve squash og fylde dem med kød og krydderier, eller sylte dem ligesom agurker. Finthakkede squash kan bruges i boller, hvilket giver en rigtig dejlig og saftig bolle.

Begynderhavens erfaringer med squash
Squash er en af de planter der har stor betydning i haven. Det er dejligt at kunne gå en tur i køkkenhaven, og skære en frisk squash af planten, og nyde den mens man kigger på resten af haven. Det er også en af de ting fra køkkenhaven som vores datter er meget glad for at gå og spise af hen over sommeren. Udover at spise dem mens vi går rundt i haven, bruger vi også ofte squash i maden.

Da jeg virkeligt er glad for denne plante, er det også svært for mig at vente med at plante den ud i køkkenhaven indtil vejret er godt nok. Jeg har derfor både prøvet at så den så tidligt at den blev alt for stor og ranglet, og derfor knækkede i blæsten, og jeg har også plantet den for tidligt ud, så nattefrosten tog livet af nogle af planterne. Det er dog altid lykkedes mig at få nogle planter i køkkenhaven som har klaret sig, og vi har haft masser af squash hvert år.

 
Relaterede artikler