Vi har nu været i gang i nogen måneder med anlæg af den nye have ved vores nye hus. Det er et kæmpe arbejde, ikke mindst på grund af den meget lerede jord, som gør det meget hårdt at grave og flytte jord. 

Det første lange stykke tid er gået med opbygning af støttemure og lægning af fliser. Det er også blevet til en enkelt trappe, hvilket var en sjov udfordring.

Fra vejen og ind mod huset er der en rimeligt stort niveauforskel, og i den ene ende har vi fået bygget en støttemur på ca 120 cm. I den anden ende er støttemuren kun 80 cm. Fra vejen og hen til støttemuren, har vi lavet et lille fald, så støttemuren ikke blev alt for høj.

Vi har brugt Scan støttemursten til at lave en åben støttemur, og så er det plantet blåpude i hullerne. Øverst i støttemuren er der sat husløg.

På det stykke jord fra vejen og hen til støttemuren har vi sat efeustiklinger i jorden, så det skulle gerne vokse helt til og lukke af for det meste andet. Sammen med efeu har vi også sat forskellige forårsløg, så der kommer lidt farve i bedet i de første måneder.

Nedenfor støttemuren har vi lavet plads til en lavendelhæk, og vi er så heldige så noget af familien gerne vil af med alle deres lavendler, så dem får vi ganske gratis i løbet af efteråret.

Fra vejen og ned til huset, har vi bygget en trappe ved siden af indkørslen, så det er nemt at gå op og ned, selvom det er vinter og glat.

Indkørslen er lavet med 30x60 betonfliser som er lagt i halvforbandt. I kanten af indkørslen og hele vejen rundt om huset er der lavet en sort kant af 30x30 fliser. På flisegangen og terrassen er der brugt grå 30x30 fliser. Fliserne i indkørslen er 8 cm tykke, mens resten af fliserne er 6 cm tykke. Der er valgt en tykkere flise i indkørslen for at sikre at de ikke knækker under bilernes vægt.

Niveauet på grunden falder meget fra øst mod vest og huset er bygget på en stor sandpude. For at holde sandet inde på vores grund, har vi derfor været nødt til at bygge en lang mur på sydsiden af huset. På nordsiden, er støttemuren knapt så lang, men til gengæld laver den et 90 graders knæk. Der er over 2 meter fra terrassen og ned i haven, så derfor har vi fået mulighed for at bygge et skur op af støttemuren, hvor vi kan anlægge en træterrasse ovenpå skurets tag. Dermed er skuret skjult fra huset, og det er nemt at få haveredskaber og maskiner ud i haven, da skuret er i niveau med størstedelen af haven.

Ved siden af skuret skal vi have lavet en anden trappe, men den er lidt mere besværlig at komme i gang med, da trappens top skal være hvor terrassen og støttemuren tillader det, så der skal lidt udregning til at finde den rette placering for det nederste trappetrin. Hvis det nu bare var muligt at lave trappen oppefra.

Jeg regner med at vi kan komme i gang med trappen i næste weekend, og skal nok opdatere om det projekt.

Vi har fået hjælp til at grave ud og bygge støttemuren mod vest, da det var en meget høj mur, og vi kom meget tæt på huset. Så den del turde jeg ikke selv stå for.

Jorden som holdte sandpuden og som skulle graves væk blev lagt til jorden som holder sandpuden i den sydlige del af grunden. Den mængde jord som blev gravet væk fyldte meget mere end jeg havde forventet, så i stedet for at lave en snoet sti op af skrænten til havetraktor mm, kan vi nu bruge hele skrænten til at køre op og ned med havetraktor. Det betyder også at vi ikke skal tilplante så stort et areal med buske, bunddække mm, da vi nu kan så græs i størstedelen.

Vi får kun en lille skrænt som er for stejl til græs, og til den har vi næsten alle de planter som vi skal bruge.

I weekenden fik jeg flyttet rundt på de sidste jordbunker som var rundt omkring på vores grund og på nabogrundene, så nu er alt ved at være så plant som det skal være.

På nordsiden og sydsiden af huset fik vi gravet sandet op som var mellem fliserne og støttemuren, så der kunne blive fyldt jord på inden vi til efteråret skal plante en hæk der.

Nu kan vi så få jorden fri for det værste ukrudt med kultivatoren, så den er helt klar til hækken.

Om 1-2 måneder skal vi have en fræser kørt igennem jorden, så vi kan få sået græs, så næste år skulle store dele af haven gerne være nogenlunde som vi gerne vil have den.

Der er ikke blevet gravet ud til trampolinen, og det bliver tidligst næste år at vi kommer til det. Derudover har jeg også en plan om at der skal laves et surbundsbed med rhododendron, blåbær, hortensia mm. Så helt kommer vi ikke på plads i år.

Skuret og træterrassen bliver også først til næste år, og så må vi se om der bliver tid/overskud til at komme godt i gang med anlæg af køkkenhave. Hvis alt går super godt, kan det også blive tid til et drivhus næste år, men skur, træterrasse og køkkenhave kan godt tage så meget tid, så vi må vente et år mere på drivhuset.

På terrassen har vi fået et par kapilærkasseskjulere på hjul hvori vi har plantet lidt blandede krydderurter. Kasserne kan flyttes rundt på terrassen og skabe små rum, hvor vi kan sidde og hygge og nyde solnedgangen.